Liberalerna öppnar för att införa motorvägsavgifter.
Det framgår av en klimatpolitisk rapport som partistyrelsen skrivit inför landsmötet.
Ska det ses som ännu en attack och ännu en prishöjning på bilåkande som slår mot dem som bor på landsbygden?
Nej, så enkelt är det inte. Det Liberalerna föreslår är motorvägsavgifter på platser där det finns ”särskilt goda kollektivtrafikalternativ” – det vill säga i och kring större städer. Intäkterna är tänkta att användas för att snabba på utbyggnaden av laddinfrastruktur och klimatsmarta transporter.
I grunden är tanken om vägavgifter – eller trängselskatter – god eftersom det innebär att en större del av de negativa effekter som uppstår av biltrafiken betalas av dem som står för åkandet.
Förslaget skulle kunna ha positiva klimat- och miljöeffekter – och det utan att slå mot det bilåkande som många på landsbygden är beroende av.
Motorvägar är dyra att bygga, vilket förstås kan vara motiverat när det gäller att binda samman olika landsändar. Men det är inte självklart att de ska bekostas av skattebetalarkollektivet på platser där det finns goda möjligheter att nyttja kollektivtrafik.
Vägavgifter är ett mer träffsäkert alternativ till att prissätta biltrafikens negativa effekter än de ständiga höjningarna av bensinskatten. Som Timbros chefsekonom Jacob Lundberg skriver i en rapport från tidigare i år beror samhällskostnaderna som uppstår av bilåkande i stor utsträckning på var och hur långt man kör.
Den som kör i rusningstrafik på starkt trafikerade vägar i en storstad, och som därmed orsakar buller och lokala luftföroreningar, genererar betydligt högre kostnader än den som kör till jobbet på en tom landsväg i glesbygd. När bensinskatten höjs drabbar det i oproportionerlig utsträckning den senare.
Det är visserligen tveksamt om vägavgifterna kommer att snabba på omställningen av fordonsflottan, som Liberalerna är inne på. Det är nog inte många som kommer att överväga att köpa en utsläppsfri bil på grund av motorvägsavgifter, och utbyggnaden av exempelvis laddinfrastruktur måste ändå fortgå.
Men förslaget skulle ändå kunna ha positiva klimat- och miljöeffekter, och det utan att slå mot det bilåkande som många på landsbygden är beroende av.
Det får sägas vara god, liberal miljöpolitik.
Joakim Broman, ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån