Replik på Elisabeth Björnsdotter Rahms, M (riksdagsledamot från Västerbottens län) debattartikel ”Vårdköerna växer sig allt längre”, publicerad på norran.se söndagen den 18 augusti 2019.
Besvikna läser vi vad den moderata riksdagsledamoten Elisabeth Björnsdotter Rahm skriver i sin debattartikel ”Vårdköerna växer sig allt längre” på norran.se (18/8 2019). Att en riksdagsledamot från länet sprider felaktig fakta gynnar inte den politiska debatten och de utmaningar som Region Västerbotten står inför.
Lycksele lasarettet är och ska förbli en viktig del av en trygg hälso- och sjukvård i Västerbotten. Därför finns det en fastighetsutvecklingsplan för lasarettet som vi följer. Just nu investerar vi i fastighetens tekniska bestånd.
Region Västerbotten genomför långsiktigt hållbara miljardinvesteringar i fastigheter över hela länet. Fastighetsutvecklingsplanerna revideras hela tiden för att kunna möta verksamheternas behov, och för att få ut så mycket som möjligt av våra skattemedel.
Det är en stor utmaning att renovera och bygga nytt samtidigt som vi ska tillgodose hälso- och sjukvård i obegränsad omfattning, dygnet runt och under årets alla dagar.
Om Region Västerbotten hade drivits som ett företag, som Elisabeth Björnsdotter Rahm förespråkar, hade Lycksele lasarett sannolikt inte funnits kvar. Undervisningen vid sjukhusen och vid hälsocentralerna hade någon annan fått ta ansvaret för, liksom de svårast sjuka patienterna från Västerbotten och från norra Sverige.
En ansvarsfull politik är att se till att alla har tillgång till en god, jämlik och jämställd vård – oavsett privatekonomi eller bostadsort.
Den politik som Moderaterna driver prioriterar vinstdrivna privatiseringar som driftsform.
Elisabeth Björnsdotter Rahm angriper även Skatteverkets beslut att följa domslut och gällande EU-lagstiftning. En lagstiftning som nu inte skiljer sig från annan offentlig verksamhet i privat regi, till exempel skolföretag. Det lagstiftningen gör är att den gör det dyrare att ta in personal från bemanningsföretag i stället för att anställa. Det gäller både offentlig och privat verksamhet.
Men precis som Elisabeth Björnsdotter Rahm skriver kompenseras kommuner och regioner för sina momsutgifter för den verksamhet som inte är affärsverksamhet. Det är inte för att lura privata företag på pengar, utan för att en omfördelning sker mellan stat och regioner och kommuner.
Det är också anmärkningsvärt att Elisabeth Björnsdotter Rahm påstår att länets primärvård skulle gå med 400 miljoner kronor i underskott. Det stämmer inte. Det borde hon veta eftersom regionfullmäktige så sent som i juni antog den ekonomiska ramarna för mandatperioden. Ett beslut som såväl majoriteten som Moderaterna, hennes eget parti, ställde sig bakom.
Vi socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister står upp för en solidariskt finansierad hälso- och sjukvård där vård efter behov ges och styr.
För oss är det centralt att alla i Västerbotten har tillgång till en god, jämlik, jämställd och nära vård – oavsett privatekonomi eller bostadsort. Det är en ansvarsfull politik.
Peter Olofsson (S), ordförande i regionstyrelsen
LiseLotte Olsson (V), regionråd med ansvar för jämställdhet och jämlikhet
Emma Lindqvist (MP), regionråd med ansvar för miljö, klimat och hållbarhet
Vårdköerna växer sig allt längre