Replik på Anna Hrdlickas, M (ledamot regionfullmäktige Region Gotland) och Annicka Engbloms, M (riksdagsledamot Blekinge län och ledamot i kulturutskottet) replik ”Ett kraftfullt slag i luften från Sverigedemokraterna”, publicerad på norran.se söndagen den 20 januari 2019.
Vi vill börja med att tacka Anna Hrdlicka (M) och Annicka Engblom (M) för inlägget i den viktiga arkitekturdebatten.
Repliken innehåller dessvärre såväl förenklingar som felaktigheter som behöver bemötas.
I vårt ursprungliga inlägg (”Folkligt förankrad arkitektur gör Sverige vackrare”, norran.se 6/1 2019) framhölls att det finns skäl att tro att många vill se mer estetisk hållbarhet, tradition och skönhet i den offentliga miljön. Det manifesteras bland annat genom rörelser som Arkitekturupproret, i motståndet till nya Nobel Center och i opinionsundersökningar som vi hänvisat till.
Denna åsiktsfåra kan inte viftas bort med hjälp av ord som bakåtsträvande, och andra negativa epitet. Om det skulle visa sig att en majoritet av svenska folket vill att det i högre grad ska byggas med traditionell arkitektur, vem är då Moderaterna att sätta sig över denna folkopinion?
Det är svårt att förstå det hårda tonläget mot att det som byggs bör få en bättre folklig förankring. Det framstår för oss som en elitistisk och nonchalant inställning.
Sverigedemokraterna har inte talat om att låsa fast arkitekturen vid en speciell tidsepok, som Anna Hrdlicka och Annicka Engblom insinuerar. Det vore naturligtvis orimligt.
Här använder sig Moderaterna av ett argumentationsfel, en så kallad halmgubbe. Man påstår att vi vill någonting, som vi inte vill, för att sedan argumentera mot det. Vi instämmer snarare i att varje tidsepok måste få ha sin arkitektoniska stil, något som de båda moderaterna också framhåller.
Detta utesluter dock inte på något sätt att det byggs mer i traditionell arkitektur. Att ”varje tid har sin stil” innebär inte att varje tid endast har en enda stil, utan olika stilar som kan samexistera.
Det finns således ingen konflikt mellan att ta hänsyn till folkopinionen för en mer traditionell arkitektur å ena sidan, och å andra sidan acceptera idén om att olika tidsepoker har olika arkitektoniska stilar som präglar dessa. Kulturell planering, som vi ofta förordar, innehåller många möjligheter för nybyggnation att harmoniera med äldre arkitektur.
Det förvånar oss att Anna Hrdlicka och Annicka Engblom kritiserar våra förslag om att ge Sveriges invånare större inflytande över de miljöer som de vistas i. De båda Moderaterna kritiserar därmed ett större mått av deltagardemokrati.
Givetvis finns det enstaka instrument för samråd i plan- och bygglagen, men vi anser att dessa är otillräckliga. Dessutom saknas i många fall kunskap om kulturmiljöaspekterna på kommunal nivå.
Vi sverigedemokrater säger inte att vi sitter inne med alla svar. Men vi utvecklar vår politik för att möta dessa frågor, och når därmed längre än Moderaterna, som visar förakt mot gemene man genom att peka ut folklig förankring som ”bakåtsträvande”.
Vi ser fram emot en mer konstruktiv dialog i frågan.
Aron Emilsson (SD), riksdagsledamot från Västra Götalands läns, kulturpolitisk talesperson
Jonas Andersson (SD), riksdagsledamot från Östergötlands län, ledamot i kulturutskottet
Folkligt förankrad arkitektur gör Sverige vackrareEtt kraftfullt slag i luften från Sverigedemokraterna