EU-medlemskapet gör oss rikare, om vi tillåter det

Debatt. EU har skapat oändliga möjligheter för unionens medborgare, och för våra företag, stora som små. För den fria rörligheten omfattar inte bara personer, utan även varor, tjänster och kapital. Inom EU ger den gemensamma marknaden svenska företag tillgång till potentiella kunder, samarbetspartners, leverantörer, grossister och butiker.

Foto: Lise Åserud/NTB scanpix/TT

Politik2019-05-21 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Att kunna åka till Frankrike eller Italien på semester utan att behöva fundera på pass och visum är en självklarhet.

Likaså att vi kan klicka hem varor från tyska web-shoppar utan att behöva fundera på tull och moms.

Eller att svenska ungdomar utan visum kan plugga i Italien och säsongsarbeta i Alperna.

Men för de flesta människor i resten av världen är den här typen av utbyte grannländer emellan långtifrån en självklarhet.

Än mindre att den fria rörligheten sträcker sig över 28 länder, och större delen av en kontinent.

EU har skapat oändliga möjligheter för unionens medborgare, och för våra företag, stora som små. För den fria rörligheten omfattar inte bara personer, utan även varor, tjänster och kapital. Inom EU ger den gemensamma marknaden svenska företag tillgång till över en halv miljard potentiella kunder, och miljoner samarbetspartners, leverantörer, grossister och butiker.

57 procent av Sveriges totala export går till andra EU-länder och 70 procent av vår import kommer från EU.

För små och medelstora företag är siffran ännu högre: 75–80 procent av deras export stannar inom EU.

De handelshinder EU undanröjt skapar nya möjligheter för hundratusentals svenska företag, vilket i sin tur skapar arbeten, intäkter och välstånd.

Genom EU omfattas Sverige dessutom av handelsavtal med ett 50-tal andra länder. Vilket gör det lättare för svenska företag att handla med exempelvis Kanada och Japan.

Avtalet med Japan trädde i kraft i februari i år och innebär bland annat att 97 procent av de japanska tullarna på importvaror från EU försvinner.

Varor från EU blir helt enkelt billigare i Japan – vilket ökar svenska företags konkurrenskraft på den japanska marknaden.

Totalt arbetar 1,3 miljoner personer inom näringslivet mot exportmarknaden, direkt eller indirekt. Skulle möjligheten att exportera till EU försämras skulle det påverka minst 800 000 människors arbete. Räknar man med de arbeten som är beroende av EU:s frihandelsavtal blir siffran ännu högre.

Det är lätt att beskylla EU för överdriven klåfingrighet och byråkrati. Och visst ligger det en del i kritiken. Men vi bör för den sakens skull inte glömma alla de hinder som medlemskapet faktiskt har undanröjt för svenska medborgare och företag. I många fall ersätter en EU-regel 28 nationella regler vilket gör det enklare för svenska företag att verka EU.

Sverige är ett relativt litet land med en exportberoende ekonomi. Handel över gränserna har varit vår väg till välstånd och kommer, om den tillåts, att vara grunden till vår fortsatta framgång. De handelshinder EU undanröjt skapar nya möjligheter för hundratusentals svenska företag, vilket i sin tur skapar arbeten, intäkter och välstånd.

För att garantera att unionen fortsätter att vara en kraft för fri rörlighet och fri handel, för företagande och välstånd, krävs duktiga representanter i Bryssel som värnar våra företag.

Som gasar i frihandelsförhandlingarna och bromsar när andra vill öka byråkratin och detaljregleringarna.

EU har gjort oss friare och rikare, men det finns mycket kvar att göra. Vilka som representerar Sverige i Europaparlamentet efter valet den 26 maj kommer spela stor roll för svenska företags möjligheter att växa och utvecklas – i Sverige och utomlands.

Anders Edholm, chef för Svenskt Näringslivs Brysselkontor

Sophia Bengtsson, expert EU-frågor Svenskt Näringsliv