Det kritiserade friåret har återuppstått och gräver än en gång hål i skattebetalarnas plånböcker.
Att lägga miljoner på betald ledighet när polisen, skolan och sjukvården behöver mer resurser går emot allt sunt förnuft.
Antalet sprängningar har ökat med 43 procent i år och över 200 skjutningar har skett. För att stoppa utvecklingen behöver Polisen, Säkerhetspolisen och Tullmyndigheten mer resurser, men i stället väljer regeringen och stödpartierna familjevecka, subventioner till klimatångestterapi och friår.
Friåret beräknas kosta åtta miljarder kronor den här mandatperioden. För den summan skulle man kunna få 15 803 poliser, 53 872 förskoleplatser, 252 796 förlossningar eller 14 411 gymnasielärare. För majoriteten av Sveriges befolkning är nog det valet ganska enkelt. Det är betydligt svårare för Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.
Med höstbudgeten är det också tydligt att partierna i januariöverenskommelsen prioriterar betald ledighet före välfärd. Utöver redan lagda satsningar på polisen i M/KD-budgeten lägger regeringen dubbelt så mycket pengar på friåret som på polisen. Sveriges domstolar får mindre än vad de begärt, vilket sannolikt kommer leda till längre handläggningstider.
Skattebetalarnas pengar ska alltid användas på ett ansvarsfullt och effektivt sätt. När regeringen väljer att lägga pengar på en reform som tidigare har dömts ut av aktörer från LO till Svenskt näringsliv så är det ett slöseri. IFAU, den oberoende statliga utvärderingsmyndigheten, gjorde en liknande bedömning och pekade på att friåret ledde till högre bidragskostnader.
Friåret var också en av de första sakerna som togs bort av Alliansregeringen redan 2006. Men nu är reformen tillbaka, tack vare stöd från Centerpartiet och Liberalerna. Hur kunde det bli så här?
Det saknas resurser till att kapa vårdköer, höja polislöner och göra satsningar på skolan. Men det finns pengar till ett års ledighet och andra bidragshöjningar.
Friåret borde ha stannat kvar i den papperskorg där den hamnade 2006.
En regerings budget borde fokusera på att möta Sveriges utmaningar och problem, inte spendera skattepengar på vad som bara kan beskrivas som lyxkonsumtion.
Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet (MUF)
Joline Göttfert, distriktsordförande Moderata Ungdomsförbundet (MUF) Västerbotten