I dag uppmärksammas den internationella funktionshindersdagen världen över.
En dag där mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning står i fokus.
Vi lever fortfarande i ett samhälle där många personer med funktionsnedsättning varken kan ta del av eller bidra till samhällsutbudet.
Utformningen av den fysiska miljön är en viktig pusselbit för att skapa ett Skellefteå där alla kan vara delaktiga, oavsett funktionsförmågor.
Alla ny- och ombyggnationer ska självklart, enligt byggnormer för tillgänglighet, göras tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Sedan början på 2000-talet finns det i Sverige också en lagstiftning som säger att enkelt avhjälpta hinder till och i lokaler, och på platser dit allmänheten har tillträde, ska undanröjas.
Det kan handla om nivåskillnader, trösklar, avsaknad av hörselslingor, dörröppningsautomatik, kontrastfärger, bristande skyltning eller dålig belysning på gator och torg och i receptioner, butiker, restauranger och på teatrar.
Vi lever fortfarande i ett samhälle där många personer med funktionsnedsättning varken kan ta del av eller bidra till samhällsutbudet.
Tyvärr kan vi konstatera att lagstiftningen inte gett stort avtryck i verkligheten.
Hindren ska vara enkla att åtgärda och det får inte kosta för mycket. Redan här öppnar lagstiftningen upp för tolkningar kring vad som ska räknas som ett enkelt avhjälpt hinder.
Bedömningsfrågan gör att man riskerar att hamna i en diskussion om det är ett enkelt avhjälpt hinder eller inte, och så kommer man inte vidare. Ett annat vanligt problem är att det är oklart vem som ansvarar för att åtgärda ett hinder. Fastighetsägare och hyresgäst som bedriver verksamhet i en lokal vill båda lägga över ansvaret på den andra.
Tillsynen av enkelt avhjälpta hinder är en fråga om kommunala resurser eftersom arbetet kräver både tid och personal. Ett sätt att skapa mer resurser till kommunens tillsynsarbete är att kräva sanktionsavgifter för näringsidkare eller fastighetsägare som inte åtgärdar enkelt avhjälpta hinder.
Här måste Skellefteå kommun våga sätta ner foten.
I Skellefteå har bygg- och miljönämnden på senare tid tagit ett bättre grepp om tillsynen av enkelt avhjälpta hinder.
Alla hinder som anmäls blir föremål för tillsyn. Om det bedöms som ett enkelt avhjälpt hinder ska det åtgärdas.
Det landar också ett stort ansvar på oss med funktionsnedsättning, som stöter på enkelt avhjälpta hinder i samhället, att anmäla dem till kommunen. Det kan alla göra.
I dag på den internationella funktionshindersdagen gör funktionsrättsföreningarna i Skellefteå en satsning. Vi tar tillsammans ansvar för att anmäla enkelt avhjälpta hinder i stadskärnan.
Det är vårt sätt att hjälpa kommunen att inventera de brister som finns.
Vi förväntar oss inget mindre än att ansvariga politiker och tjänstepersoner gör vad som krävs för att undanröja hinder för ett Skellefteå för alla.
Mats Rönnblom, Synskadades riksförbund Skellefteå
Camilla Stenmark, Skellefteå strokeförening
Månika Östlund, Neuroförbundet Skellefteå
Molly Marklund, Hörselskadades förening
Inger Andersson Öberg, Attention Skellefteå
Agneta Jatko, Dövas förening