Endast handlingskraft kan lösa krisen

Debatt. Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna har länge velat styra regionen på ett annat sätt. Många av de förslag till åtgärder som regiondirektören nu presenterar kommer ursprungligen från Alliansen. Det är angeläget att dessa genomförs och att åtgärdspaketet får effekt. Utvecklingen måste vändas.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Politik2019-06-19 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Socialdemokraterna har haft ansvaret för sjukvården i Västerbotten i 40 år.

Aldrig tidigare har behovet av ett nytt ledarskap varit så stort som det är nu.

År av underlåtenhet att leda och styra verksamheten har medfört att regionfullmäktige kommer att behöva gå vidare med ett historiskt stort sparpaket på 565 miljoner kronor.

Regionens ekonomi befinner sig i fritt fall. Prognosen för det här året pekar på ett underskott på nästan 800 miljoner kronor. De senaste årens avkastning och värdeökning på landstingets pensionsportfölj har använts till att täcka underskott. Pengar som regionen nu behöver låna för att betala in till kommande pensioner och för att klara nödvändiga investeringar.

Det är både ohållbart och ansvarslöst. Varje generation måste bära sina egna kostnader.

För att klara de framtida pensionsutbetalningarna behöver Region Västerbotten öka avsättningen till pensionsförvaltningen med två miljarder kronor de kommande åren. Ur ett nationellt perspektiv har regionen den högsta pensionsskulden per invånare.

Investeringsbehoven är stora. Underhållet är eftersatt. Det behövs nya moderna och funktionella lokaler, vården måste utvecklas och kompetensförsörjningen långsiktigt säkras.

Det är lätt att tänka; en skattehöjning är lösningen. Men redan i dag har länets kommuner bland rikets högsta skattesatser. Det gör att utrymmet för att höja regionens skatteuttag är marginellt.

40 år med rött styre har lett till en avsaknad av idéer och en brist på vilja och förmåga att pröva nya lösningar.

Ska Västerbotten fortsatt vara konkurrenskraftig, och locka nya medborgare, företag och etableringar, vilket är absolut nödvändigt, kan inte det samlade skattetrycket vara avsevärt högre här än i andra regioner. Ett alltför högt skattetryck hotar arbetstillfällen. Det är bara genom fler arbetade timmar som vi kan klara av att finansiera välfärden.

Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna har länge velat styra regionen på ett annat sätt. Många av de förslag till åtgärder som regiondirektören nu presenterar kommer ursprungligen från Alliansen. Det är angeläget att dessa genomförs och att åtgärdspaketet får effekt. Utvecklingen måste vändas.

Det krävs en rad åtgärder. Några exempel:

- Vårdkedjorna måste förbättras. Patienter ska inte behöva skickas runt i systemet till höga kostnader för regionen och stort lidande för den enskilde.

- Vi vill stärka primärvården och införa en fast läkarkontakt. En stärkt primärvård bidrar till bättre vård till lägre kostnad och minskar onödiga och dyra sjukhusvistelser.

- Vårt vidsträckta län innehåller stora glesbefolkade områden. Det ställer särskilda krav på hälso- och sjukvårdens utformning. Det krävs en god och nära vård med starka hälsocentraler och sjukstugor, ambulanser, akutsjukvårdsplatser, mobila lösningar och distansöverbryggande teknik.

- För att avlasta akutmottagningarna behöver öppettiderna på länets hälsocentraler behöver förlängas. Hälsocentralerna ska vara första linjens vård för dem som inte har akuta vårdbehov.

- Det hälsoförebyggande arbetet behöver stärkas. Erfarenheter från Västerbottens hälsoundersökningar visar att det går att minska antalet insjuknanden. Senare års forskning har också visat att insatser för att förbättra levnadsvanor hos redan sjuka kan påverka sjukdomstidens längd och sjukdomens allvarlighetsgrad.

- Arbetsmiljön måste förbättras så att regionen kan bli en attraktiv arbetsgivare. Karriärvägar behöver skapas, ledarskapet stärkas och fortbildning ska vara en självklarhet i det livslånga lärandet.

- Länet behöver fler företagsamma företagare. Även inom välfärden. Vi vill göra det enklare för mindre företag att etablera sig. Det ska finnas valfrihet oavsett var i länet man bor.

Västerbotten behöver ett ledarskap som kan vända utvecklingen. En ny ledning som kan balansera behovet av nödvändiga åtgärder för en hållbar ekonomi samtidigt som vårdköerna kortas.

Detta är utmaningar som kräver omedelbara åtgärder och politisk förändringskraft, en vilja att utveckla och förbättra sjukvården och samtidigt stärka den regionala utvecklingskraften.

40 år med rött styre har lett till en avsaknad av idéer och en brist på vilja och förmåga att pröva nya lösningar. Därför måste det till ett nytt ledarskap i Region Västerbotten.

Nicklas Sandström (M), oppositionsråd Region Västerbotten

Ewa-May Karlsson, gruppledare för Centerpartiet i Region Västerbotten

Carin Hasslow, gruppledare för Liberalerna i Region Västerbotten

Hans-Inge Smetana, gruppledare för Kristdemokraterna i Region Västerbotten