Egen härd guld värd för vår växande stad

Debatt. Har du inte sparade pengar, poäng eller de personliga kontakter som krävs för att få en bostad är du illa ute.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix/TT

Politik2020-03-09 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Hur skapar vi tillsammans ett Skellefteå som håller ihop?

Är tak över huvudet för samtliga kommuninvånare ett alltför högt satt mål?

På 1990-talet hade Skellefteå flest tomma lägenheter i hela landet. Hyreshus som gick att flytta lyftes ombord på pråmar och bogserades till Umeå. Det gick tre decennier innan vi åter började se byggkranar i stan. Prisökningen på villor sedan 1997 är 239 procent.

Vad är det som har hänt?

Jo, det som är normalt i Bostadssverige är numera normalt även i Skellefteå centralort och dess omnejd. Och det långt innan batterifabriken Northvolt slagit upp portarna.

Normaltillståndet enligt Boverket (maj 2019) är bland annat att:

- Nio av tio kommuner har bostadsbrist i sina centrala delar.

- Bristen på hyresrätter är stor, främst tvåor och treor.

- Byggpriserna är största hindret för ökat byggande.

I morgon (10 mars 2020) bjuder Marknadsföreningen i Skellefteå, Skellefteå AIK och Northvolt in till en eftermiddag för hela byggkedjan – från bank till färdig bostad.

”Eventet är ett startskott för förverkligandet av det nya Skellefteå, en kommun som de kommande fem åren kommer växa med upp till 20 procent. För att lyckas behövs fler bostäder”, skriver marknadsföreningen på sin hemsida.

Helt rätt. Ska Sveriges största industrisatsning i modern tid bli den framgång vi alla hoppas på måste alla nya Skelleftebor, liksom de som redan finns här, ha en egen bostad. Det inser alla.

Ska Skellefteå fortsätta skörda framgångar enligt konceptet ”tillsammans” måste samtliga aktörer vidga sin syn på samhällsansvar.

Vad ska de som samlas till morgondagens event, aktörerna på Skellefteås bostadsmarknad, göra för att lyckas bättre än riket i övrigt?

Göra det som andra redan har gjort?

Det enkla svaret är nej. Facit har vi redan: trångboddheten i landet ökar, andrahandsmarknaden växer, unga och ekonomiskt svaga grupper stängs ute.

Att ha ett eget hem ger grundläggande trygghet och stabilitet, inte bara för individen utan för samhället i stort. Ja, rätten till bostad är så viktig att den finns med i FN:s konvention om de mänskliga rättigheter, liksom i svensk grundlag.

Ska Skellefteå fortsätta skörda framgångar enligt konceptet ”tillsammans” måste samtliga aktörer vidga sin syn på samhällsansvar.

Det räcker inte längre med att räkna hem enskilda byggprojekt. Ska det Skellefteå som nu ska byggas bli ett ”hem” för alla dess invånare måste företagen också ta ansvar för det färdiga pusslet och inte enbart för den pusselbit företaget själv levererar.

Bland besökarna på Skellefteå Stadsmission möter vi personer utan missbruk, som tidigare kunnat hävda sin plats på bostadsmarknaden, men som i dag slås ut. Eller rättare sagt, inte kan ta sig in.

Har du inte sparade pengar, poäng eller de personliga kontakter som krävs för att få en bostad är du illa ute. Hinnan mellan trygghet och hemlöshet är tunn. Det kan räcka med en separation för att falla igenom.

Den önskelista vi skickar med till eventet hämtar vi från Boverket, som vill ha fler hyresrätter, gärna två och treor, samt att byggkostnaderna hålls nere – redan från planeringsstadiet.

Alla måste ha råd att bo och att få ha ett hem, ung som gammal, med eller utan pengar på banken.

Situationen i Skellefteå är allvarlig. Redan innan den stora expansionen har börjat.

Pär Lindström, ordförande Skellefteå Stadsmission

Magnus Hammega, föreståndare Skellefteå Stadsmission