Dina kompisar färgar bilden av dig själv

Samling vänster demonstrerar den 1 maj i Umeå.

Samling vänster demonstrerar den 1 maj i Umeå.

Foto: Per Landfors

Politik2019-05-04 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
Samling vänster demonstrerar den 1 maj i Umeå.

Vem du är och vem du uppfattas vara beror inte bara på vad du själv gör och säger. Det beror också på vem eller vilka du omger dig med.

Och detta blir ofta ett slagträ i den politiska debatten.

Håkan Juholt gick 2011 så långt som att till och med hoppa av en TV-debatt, eftersom redaktionen hade placerat honom bredvid Jimmie Åkesson (SD).

En annan klassiker är när Bengt Westerberg (FP) 1991 reser sig ur TV-soffan när Ian Wachtmeister och Bert Karlsson från Ny Demokrati kommer in i studion. Att ens sitta i samma soffa som dem riskerade att ge detta nya parti legitimitet.

Ska man ta ett mer modernt exempel går det utmärkt att titta på hela den utdragna regeringsbildningen, som till största del helt handlade om vem som kunde tänka sig att tala med vem.

I tisdags var det 1 maj. Arbetarrörelsens stora högtidsdag och runt om i landet anordnades traditionsenliga demonstrationer.

Återigen blev det tydligt. Vad du själv säger betyder väldigt lite så länge dina kamrater säger något annat.

I Umeå valde Vänsterpartiet att tåga tillsammans med revolutionära kommunistiska grupper, under namnet ”Samling vänster”. I demonstrationen gick bland andra Kommunistiska Partiet, Socialistiska partiet och Revolution, den svenska sektionen av Internationella Marxistiska Tendensen.

Vad du själv säger betyder inget så länge dina kamrater säger något annat.

Kommunistiska partiet talar i sitt partiprogram om hur arbetarklassen måste vara ”förberedda på väpnad kamp” och hur ”arbetarstaten” ska ”förhindra kontrarevolutionen”.

1990 slutade Vänsterpartiet att kalla sig för kommunister. Mot den bakgrunden är det tveksamt om det ur ett kommunikationshänseende är klokt att tåga sida vid sida med människor som vill bedriva ”kamp mot den härskande klassen.”

"Ett misstag", tycker partiledaren Jonas Sjöstedt (V), som själv kommer från Umeå. ”Det här är grupper som är långt från oss politiskt”, säger han.

I det sammanhanget kan man också nämna Vänsterpartiets kampanjbild inför EU-valet. Där syns Jonas Sjöstedt och partiets toppkandidat Malin Björk, tillsammans med ett antal andra personer. En av personerna som syns på bilden har en T-shirt på sig från den vänsterextrema och våldsbejakande organisationen Antifascistisk aktion, Afa.

Återigen, det är inte vad du själv säger som avgör hur du uppfattas.

I SSU:s förstamajtåg i Malmö kunde åskådarna höra hur demonstranter skanderade ”krossa sionismen”.

Svante Weyler är ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism och säger: ”idén att man vill utplåna staten Israel är en antisemitisk tanke.”

Till SVT säger Amanda Borg, som är kommunikationschef för SSU, att sången ”syftar till ockupationen och kritiken mot den – det finns absolut ingen antisemitism bakom”.

Fast hur det uppfattas är inget som du själv avgör, Amanda Borg. Det klokaste hade nog möjligen varit att inte skandera att man vill ”krossa sionismen”.

I alla fall om man vill diskutera något annat än just detta på arbetarrörelsens stora dag.