Förra året gjorde Arbetsmiljöverket en kovändning.
Myndigheten avser att häva alla generella krav på TMA-bilar (skyddsbilar) vid bärgning och servicejobb på riskklassade vägar. Ett beslut som kan få långtgående konsekvenser för liv och säkerhet.
Arbetsmiljöverket tar inte sitt ansvar. Det här beslutet gör skillnad på folk och folk och skapar en andra klassens arbetare på våra vägar.
Vi kräver tydliga föreskrifter och en lagstiftning om adekvat skydd vid servicearbete på väg.
Det fanns en tid när Arbetsmiljöverket tyckte att det förebyggande arbetsmiljöarbetet var viktigt; en tid då de tyckte att bärgare behövde skydd för att slippa skadas eller dö på jobbet. Då fanns det krav på företag i fem län att alltid kalla in TMA-fordon vid servicearbete på väg. På sikt skulle detta gälla i hela landet.
Den tiden är förbi. I slutet av förra året påbörjade Arbetsmiljöverket arbetet med att häva beslutet med hänvisning till att det är ”orimligt” och ”oproportionerligt”.
Vi tror att om vi frågar de som står där ute i dimma, i snöfall och i halka och byter däck och bärgar bilar så håller de inte med.
Vi skulle vilja gå så långt som att säga att deras arbete på vägen ofta är ett enda långt tillbud.
Servicearbete på väg är ett riskfyllt arbete med ett stort mörkertal vad gäller tillbudsrapportering. Vi skulle vilja gå så långt som att säga att deras arbete på vägen ofta är ett enda långt tillbud.
Lastbilar blåser förbi i hög hastighet, backspeglar körs av, bildörrar slits loss. Att jobba med oro för sitt eget liv är en påfrestande arbetssituation.
Servicearbeten på vägarna syns inte lika tydligt som vägarbeten och de som utför dem har ingen rätt att spärra av vägen. De är extremt utsatta vid vägkanten, som är deras arbetsplats. Tätt intill dem blåser stressade människor förbi på väg till dagis och jobb eller i tunga yrkesfordon.
Arbetsmiljöverkets beslut om krav på TMA-fordon var chockerande och riskerar att leda till att man sparar pengar på människors säkerhet och konkurrerar med arbetsmiljö.
Trafikverket och Vägverket gör en annan bedömning av vikten av skydd för exempelvis vägarbetare. Således gör svenska myndigheter skillnad på folk och folk och det kan vi aldrig acceptera.
Vi kommer att driva ärendet vidare till högsta förvaltningsdomstolen.
Svenska Transportarbetareförbundet vill se två saker:
- att Arbetsmiljöverket kommer ut med tydliga föreskrifter kring TMA-fordon vid servicearbete på av Vägverket riskklassade vägar.
- att infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) tar initiativ till en lagstiftning om att det alltid ska finnas adekvat skydd vid servicearbete på väg utanför riskklassade vägar.
Sandra Jakobsson, avdelningsordförande Svenska Transportarbetareförbundet avd 28 Umeå