Det måste fungera att vara hbtq-person i hela EU

Debatt. Den fria rörligheten är en av hörnstenarna i EU-samarbetet. Trots det finns det grupper – hbtq-personer, regnbågsfamiljer och deras barn – som inte fullt ut kan dra nytta av den fria rörligheten.

Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Politik2019-03-17 10:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Om mindre än 100 dagar är det dags att gå till valurnorna. Då är det val till Europaparlamentet.

Det är ett viktigt val som påverkar oss på fler sätt än vad vi kanske tror.

Ett område där EU kan påverka handlar om att bekämpa diskrimineringen av hbtq-personer.

Den fria rörligheten är en av hörnstenarna i EU-samarbetet. Trots det finns det grupper – hbtq-personer, regnbågsfamiljer och deras barn – som inte fullt ut kan dra nytta av den fria rörligheten.

Vi oroas över att regnbågsfamiljer upplever sig diskriminerade när de reser eller flyttar inom EU. Ett par som är gifta i Sverige ska inte behöva se sitt föräldraskap, eller få sitt äktenskap nedvärderat i ett annat EU-land bara för att det landet inte tillåter samkönade par att till exempel adoptera eller ingå äktenskap.

Barn ska naturligtvis legalt ha sina föräldrar som föräldrar oavsett vilket land de befinner sig i. En kvinnas fru ska vara hennes närmaste anhöriga även i ett land som inte tillåter samkönade äktenskap. För oss är det viktigt att alla hbtq-personer behandlas likvärdigt i EU-länderna.

Vi och våra partier arbetar för att hbtq-personer och regnbågsfamiljer ska kunna leva fullgoda liv oavsett var de bor, vart de reser eller flyttar.

En viktig fråga är att EU-länder respekterar varandras lagar så äktenskap och föräldraskap inte upphör vid nationella gränser. Politiska hot från EU-länder mot hbtq-personer, regnbågsfamiljer och deras barn måste tas på största allvar. Det är viktigt att stå upp för varandra och det okränkbara människovärdet.

EU kan jobba hårdare mot diskriminering genom att vara tydliga i anti-diskrimineringsdirektivet som inkluderar ett stopp för diskriminering på grund av sexuell läggning. Skarpa skrivningar i direktivet kommer att förbättra skyddet för hbtq-personer och regnbågsfamiljer. Vi vill också se ett ömsesidigt erkännande av civil status inom EU som bland annat rör äktenskap och adoption.

Detta handlar inte om att låta EU ta över familjepolitiken. Tvärtom, den ska förbli nationell.

Men vi kan arbeta för minskad diskriminering genom att äktenskap och adoptioner i ett land erkänns i ett annat. Det är en fråga om EU:s grundläggande värden.

Fredrik Saweståhl, förbundsordförande Öppna moderater (Moderaterna hbtq-förbund), president The European Centre-Right LGBT+ Alliance

Rasmus Ericsson, nationell talesperson Öppna kristdemokrater, ledamot The European Centre-Right LGBT+ Alliance