Centerpartiet står upp för jakt och landsbygd

Debatt. Det finns omkring 300 000 jägare i Sverige. Det är en enorm rörelse som betyder mycket för många svenskar. När EU-parlamentet röstade för det nya vapendirektivet sa Centerpartiet nej. Vi såg vartåt det barkade och att den framförhandlade texten riskerade att orsaka problem för svenska, laglydiga jägare och sportskyttar.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2019-05-25 06:19
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

På söndag, den 26 maj, är det val till Europaparlamentet.

Centerpartiet har under den senaste mandatperioden tagit strid mot EU:s vapendirektiv. Och kommer att strida mot regeringens förslag i riksdagen.

Vi följer vår linje, både på EU-nivå och i Sverige, mot regelkrångel och försvårande för människor att leva sina liv.

Det finns omkring 300 000 jägare i Sverige. Det är en enorm rörelse som betyder mycket för många svenskar. När EU-parlamentet för några år sedan röstade för det nya vapendirektivet sa Centerpartiet nej. Vi såg vartåt det barkade och att den framförhandlade texten riskerade att orsaka problem för svenska, laglydiga jägare och sportskyttar.

Tyvärr röstade både den svenska regeringen och alltför många EU-parlamentsledamöter för direktivet. Bland annat Moderaterna.

Hela poängen med direktivet är att komma åt de som äger illegala vapen för att på så sätt föra kampen mot organiserad brottslighet och terrorism.

Grundtanken är därför god. Den är något som Centerpartiet skriver under på helt och hållet. Men de som kommer i kläm är vanliga svenskar, som har jakt och skytte som fritidsintresse och livsstil.

För där EU säger att licensen för ett klass A-vapen ska kontrolleras en gång var femte år, säger regeringen att den som har ett sådant vapen ska söka om sin licens var femte år.

Där EU säger att ett vapen klassas som klass A när ett för stort magasin sätts in, säger regeringen att alla vapen där ett för stort magasin kan sättas in ska klassas som klass A.

Vilket omkategoriserar en mängd vapen till en kategori som är ”i huvudsak förbjudna”.

Det som händer är alltså att väldigt många jägare och sportskyttar får sina vapen omklassade – och tvingas söka om sina vapenlicenser var femte år.

Sverige har redan i dag licensregister där slagningar och kontroller kan genomföras varje dag. Det är alltså fullt möjligt att utföra de kontroller som EU-direktivet kräver. Men regeringen vill i stället lägga mer administrativ börda på vapenägaren än vad som är nödvändigt.

Centerpartiet kommer alltid att vända sig emot den sortens politik.

Vi är helt med på att brottslighet och terrorism måste bekämpas och förebyggas. Men vi tycker inte att det ska behöva drabba den som sköter sitt vapenägande – vilket de allra flesta jägare och sportskyttar faktiskt gör. I någon mån skapar det här bara känslan av misstänkliggörande. De problemen verkar ha gått de flesta svenska partier förbi.

Centerpartiet stred mot direktivet i Europaparlamentet och kommer att strida mot regeringens förslag i riksdagen.

Vi följer vår linje, både på EU-nivå och i Sverige, mot regelkrångel och mot försvårande för människor att leva sina liv. Det är inte ett sådant samhälle vi vill ha.

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Svenska folket har då en möjlighet att påverka den här typen av frågor.

Med Centerpartiet följer en strävan mot klåfingrig byråkrati och överdriven övervakning. Både på EU-nivå och i Sverige.

Fredrick Federley, toppkandidat för Centerpartiet i EU-valet

Eric Lundvall, kandidat för Centerpartiet i EU-valet