Bra att kommunen stöttar rättvis handel

Debatt. Genom att välja Fairtrade-märkta produkter stöds åtta av de totalt 17 globala hållbarhetsmål som FN har enats om genom agenda 2030. Bland annat att främja hållbar konsumtion och produktion, jämställdhet, goda arbetsvillkor och fredliga och inkluderande samhällen.

Foto: Fairtrade Sverige

Politik2019-02-26 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Fairtrade är en internationell, oberoende certifiering som arbetar för att främja rättvis handel och hållbar utveckling.

Viktiga frågor för framtiden där vi i Skellefteå kan påverka positivt genom de val vi gör.

Fairtrade handlar framförallt om produkter där det finns hög risk för kränkningar av mänskliga rättigheter. För att en vara ska bli Fairtrade-märkt måste den leva upp till krav på ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. En del av intäkterna vid försäljningen av Fairtrade-varor går till sociala insatser, som exempelvis hälsovård och utbildning i de samhällen där varan har producerats.

Genom att välja Fairtrade-märkta produkter stöds åtta av de totalt 17 globala hållbarhetsmål som FN har enats om genom agenda 2030. Bland annat att främja hållbar konsumtion och produktion, jämställdhet, goda arbetsvillkor och fredliga och inkluderande samhällen.

Skellefteå kommun har varit diplomerad Fairtrade City sedan 2016. Fairtrade City är en diplomering och ett stöd till kommuner som aktivt engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion.

Många betalar gärna lite extra om de vet att varan har tillverkats på ett miljövänligt sätt under rättvisa arbetsförhållanden.

Den innebär att kommunen både köper en viss andel varor som lever upp till rättvisemärkningens krav, och arbetar för att sprida kunskap om rättvis handel till övriga samhället. Det är värt att satsa på. Själva diplomeringen kostar 20 000 kronor. Sedan tillkommer kostnader för en halvtidstjänst och informationsarbete.

I en enkätundersökning från 2017 var nära nio av tio positiva till att Skellefteå kommun är diplomerad Fairtrade City. Många svarande hade under de senaste åren lärt sig mer om Fairtrade och och hälften hade ökat sin konsumtion av rättvisemärkta varor. Butiker har tagit in fler rättvisa varor i sina sortiment.

I Skellefteå kommuns verksamheter ökade andelen rättvisemärkt kaffe och te nästan sju gånger från 2016 till 2017. Vi hoppas att en fortsatt satsning på Fairtrade City gör att ännu fler rättvisemärkta varor köps in.

Studier från Harvard visar att Fairtrade har en positiv ekonomisk effekt även om den är blygsam i förhållande till den nationella ekonomin. Framför allt bidrar det till en tryggare ekonomi för bönder och främjar miljövänliga jordbruksmetoder.

Studierna visar både på en ökad inkomst för certifierade kaffeodlare i Costa Rica och en positiv effekt i övriga samhället i distrikt där Fairtrade-certifiering förekommer. Den visar däremot ingen ökad vinst för mellanhänderna, men eftersom de ofta tjänar betydligt mer än producenterna tyder det på att Fairtrade minskar inkomstklyftor.

Många betalar gärna lite extra om de vet att varan har tillverkats på ett miljövänligt sätt under rättvisa arbetsförhållanden. Fairtrade är ett marknadsbaserat verktyg för att hjälpa den miljömedvetne och socialt engagerade konsumenten att göra informerade val.

Fairtrade-märkningen är ett bra verktyg för att säkerställa att de produkter vi köper in har producerats på ett hållbart sätt och vi i Miljöpartiet vill att Skellefteå kommun även i fortsättningen ska kunna stoltsera med att vara en diplomerad Fairtrade City.

Linnea Öhman, ledamot i kommunfullmäktige och språkrör för Miljöpartiet de gröna i Skellefteå