Att ta ansvar för andras lögner

President Donald Trump talar från Ovala rummet i Vita huset under tisdag kväll, 8 januari.

President Donald Trump talar från Ovala rummet i Vita huset under tisdag kväll, 8 januari.

Foto: Carlos Barria

Politik2019-01-12 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
President Donald Trump talar från Ovala rummet i Vita huset under tisdag kväll, 8 januari.

I tisdags kväll, amerikansk tid, höll president Donald Trump ett tal direkt riktat till det amerikanska folket. Ur ett medieperspektiv var just detta tal av presidenten särskilt intressant.

Att amerikanska presidenter bryter den ordinarie TV-tablån och håller tal direkt riktade till den egna befolkningen har hittills varit förbehållet väldigt speciella situationer.

Den första maj 2011 talade exempelvis president Barack Obama rakt in i kameran och berättade att amerikanska styrkor hade dödat terroristledaren Usama bin Laden. President John F Kennedy höll 1962 ett tal till nationen om den så kallade Kubakrisen, där Sovjet byggde missilanläggningar på Kuba som skulle kunna bära kärnvapen. Och den 17 mars höll president George W Bush ett tal i amerikansk TV för att meddela att USA skulle inleda krigshandlingar mot Irak.

I dessa situationer får de stora amerikanska TV-bolagen en förfrågan från Vita huset om att presidenten vill tala direkt till det amerikanska folket. En förfrågan som normalt sett mest är en formalitet och bolagen ställer naturligtvis alltid upp med sändningstid för dessa viktiga meddelanden.

Men hur hanterar man som utgivare en president som är en notorisk lögnare? Kan jag som utgivare upplåta åtta minuter, helt ofiltrerat, åt en person som har gjort medierna till sin främsta fiende och som om och om igen avslöjats med lögn efter lögn?

Men hur hanterar man som utgivare en president som är en notorisk lögnare?

Samtidigt handlar det faktiskt om landets president och yttersta makthavare. Dessutom befinner sig USA just nu i en så kallad ”government shutdown” och det amerikanska folket förtjänar att få höra presidenten tala i detta låsta läge.

Men faktum är att det inte var självklart för de amerikanska TV-bolagen att tillmötesgå Vita husets förfrågan. Diskussioner fördes till och med om huruvida presidentens tal kunde sändas med en viss fördröjning, så att medierna fick tid att i realtid faktagranska hans påståenden. Även förslag om att medierna skulle få en utskrift av talet i förväg fördes fram.

Nu landade man i att presidentens tal sändes i sin helhet, men sedan följdes av att demokraterna Chuck Schumer och Nancy Pelosi fick ge ett ”genmäle” på det Trump just sagt.

Om de uppskattningsvis 20 miljoner amerikaner som såg talet blev något klokare? Knappast. Ingenting annat än de ståndpunkter som redan har framförts hundratals gånger från båda sidor framfördes igen. Dock den här gången förklädda till en ”presidential address to the nation”.

Dessa tal som amerikanska presidenter ger brukar syfta till att, i oroliga tider lugna en orolig befolkning. Det Trump gjorde var snarare det rakt motsatta.

Och medierna hade fullt upp med att hantera sin president.