En konsekvens av M-KD-(SD)-budgeten är de omfattande neddragningarna inom Arbetsförmedlingen.
Det aktualiserar behovet av en politik för hela landet. För oss socialdemokrater har det högsta prioritet.
Det ska vara möjligt att bo, verka och leva i hela Sverige. Att öka insatserna för att förbättra förutsättningarna engagerar inte bara oss socialdemokrater från landets norra delar, utan hela vårt parti. En politik som tar vara på utvecklingen i alla landsdelar stärker hela landet.
Men det är också en fråga om samhällskontrakt och tillit. När medborgare upplever att välfärd och service inte är rättvis minskar förtroendet för vårt gemensamma samhälle, och i förlängningen för demokratin. Vi ser i omvärlden hur den utvecklingen ger näring åt populister och auktoritära ledare.
Även i Sverige finns problem. Det handlar om allt från brister i postutdelning, vägunderhåll och mobiltäckning till polisnärvaro, jobb/utbildning och kommunernas ekonomi.
Vi kan inte acceptera en ordning där människor inte får samma chanser.
Över 40 miljarder kronor satsades under mandatperioden på att stärka välfärden i kommuner och landsting.
Det var någonting som den förra socialdemokratiskt ledda regeringen genast tog sig an. Under tidigare år hade trenden varit att landets välfärd fått stå tillbaka för skattesänkningar. Polisen hade inte fått de resurser de behövde. Myndigheter och statliga jobb hade samlats i Stockholm. Arbetsmarknader utanför storstäderna hade nonchalerats.
Att vända den utvecklingen är ingenting som kan överlåtas åt marknaden. Det kräver i stället en stadig och målmedveten politik.
Stefan Löfvens regering tog en rad betydelsefulla initiativ. En landsbygdskommitté tillsattes. Den presenterade ett brett program för näringslivsutveckling och service i hela landet.
Statliga jobb återlokaliserades och etableringen av servicekontor i hela landet inleddes. Polisen fick ökade anslag och polisutbildningen fler studenter.
Antalet utbildningsplatser för att klara kompetensförsörjningen expanderade kraftigt. Ambitionerna skruvades upp för vägar och järnvägar.
Över 40 miljarder kronor satsades under mandatperioden på att stärka välfärden i kommuner och landsting.
Men förändring uppnås inte på några få år. Det är ett långsiktigt åtagande.
Under den nuvarande mandatperioden är energin, viljan och målmedvetenheten fortfarande densamma. Däremot är förutsättningarna för arbetet annorlunda.
Även om Sverige fått en ny socialdemokratiskt ledd regering, som är hängiven detta uppdrag, är det under 2019 en M-KD-(SD)-budget som sätter ramarna. Den budgeten innebär ett rejält bakslag för Sverige. Ett tydligt exempel är de katastrofala neddragningarna inom Arbetsförmedlingen.
Trots detta ska vi göra allt vi kan för att både lindra effekterna av M-KD-(SD)-budgeten och komma upp i tempo igen. Med en ny S-ledd regering, och januariavtalet på plats, finns förutsättningar för att vrida kompassen rätt och ta viktiga steg i arbetet med att hålla ihop landet.
Helén Pettersson (S), riksdagsledamot Västerbottens län
Isak From (S), riksdagsledamot Västerbottens län
Åsa Karlsson (S), riksdagsledamot Västerbottens län
Björn Wiechel (S), riksdagsledamot Västerbottens län