När jag var barn hade vi två telefonuttag i vårt hus. Ett i föräldrasovrummet och ett i köket.
Dock hade vi bara en telefonapparat att stoppa i uttaget. För det var så det var.
Det dröjde bra många år innan man fick lov att köpa egna telefoner och ytterligare något år innan de billiga piratkopiorna kom. Och med dem en enorm efterfrågan.
Inte bara kunde alla i familjen nu ha varsitt telefonjack. Man kunde också ha en telefon i varje jack. Milde tid.
Så kom avregleringen av både det ena och det andra. Man kunde få köpa ström av någon annan än Vattenfall, och apoteket hette inte längre vad det var. Det kunde lika gärna heta något helt annat. Dessutom, hrmm, med inriktningen att kanske inte alltid ha mediciner hemma, men väl skönhetsmedel.
De som ställts inför många reklambudskap är mindre benägna att rösta i nästa val.
Försäkringsbolagen är många och priser och villkor varierar. Man bör kolla sina elavtal med jämna mellanrum.
Man får ett medlemskort på apoteket. Pensionspengarna ska placeras i olika fonder. Till och med mjölkens varianter överträffar alla förväntningar.
Och vi har alla blivit lyckligare. Och mer rationella.
Våra möjligheter att ta kontroll över vår vardag är stora.
Nä, jag ska inte raljera mer om detta. Var och en får fundera över om lyckan och möjligheterna är summan av kvadraten på varianterna eller inte.
Det som bekymrar mig är det jag lärde mig häromdagen. Forskaren Johan Wejryd vid Statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet har nämligen visat att alla dessa val på ett eller annat sätt har betydelse för hur intresserade vi människor orkar vara av samhällsutveckling.
De som ställts inför många reklambudskap är helt enkelt mindre benägna att rösta i nästa val. De blir mindre politiskt engagerade och mindre angelägna att delta i samhället över huvud taget.
Vi står alltså inför att den politik som drivit fram möjligheter till allehanda val – vilka ger uttryck i ökade mängder reklam – också är en av faktorerna som gör att människor är mindre intresserade av politik.
Fundera på det budskapet.
Diskutera i smågrupper.
Och svara sedan på frågan om det är det som är Karma?
Britta Flinkfeldt, socialdemokratiskt kommunalråd i Arjeplog