Så får vi ner antalet olyckor på våra arbetsplatser

Debatt. Många enskilda delar måste utvecklas för att få ner antalet olyckor på våra arbetsplatser. Det enskilda bygg- och anläggningsföretaget ska göra sin del, men framförallt handlar det om att samarbeta i hela kedjan – från idé till färdigt projekt, skriver Christer Johansson på Byggföretagen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Olyckor, katastrofer2020-03-22 14:22
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Det är stort fokus i media på olyckor i bygg- och anläggningsbranschen.

Under 2019 har olyckorna och tillbuden varit för många.

Arbetsmiljön inom svensk byggindustri betraktas internationellt sett som föredömlig och branschen satsar hårt på att förebygga olyckor.

Ändå minskar inte tillbuden och slarvet på arbetsplatserna.

Varför är det så?

Byggföretagen genomförde för ett par år sedan studien ”Bortom noll” med hjälp av Luleå tekniska högskola, LTU. Den visar att stress är en bakomliggande orsak till olyckor.

Stress i kombination med bristfällig planering är direkt dåligt om vi ska kunna reducera olyckorna.

Även löneformen påverkar olycksstatistiken. All form av prestationslön bidrar till fler olyckor jämfört med tidlön. Men begreppet stress är oerhört brett. Det är svårt att direkt se vilka faktorer som orsaker stressen på våra arbetsplatser. Arbetsplatser med en större andel män drabbas av fler olyckor än arbetsplatser med en jämnare könsfördelning.

Att bygga ett hus är komplext. Vi arbetar ofta på höga höjder. Det är många tunga lyft och dessutom ska detta ske året om, ibland med snö, is och mörker som försvårande omständigheter.

Om vi utsätter oss för onödiga risker genom en dålig kultur är det ofrånkomligt att vi också drabbas av fler olyckor. Därför behöver fler aktörer i värdekedjan bli medvetna om att enskilda beslut faktiskt kan minimera skaderisken. Här är några exempel på områden att utveckla:

- När byggherrar och beställare av ett projekt uttalar att vi inte ska ha olyckor i våra projekt så påverkas hela kedjan.

- När beställare i en upphandling ställer krav och följer upp kraven hjälper man till att minska riskerna.

- När arkitekter planerar och utformar en byggnad kan man minska riskerna genom att ha en dialog om utförandet och få kunskap om hur byggprocessen går till.

- När konstruktörer väljer stomme ger man förutsättningar som påverkar produktionsmetoder och därmed säkerheten.

- När arbetsgivare är tydliga med sitt företags säkerhetsarbete så påverkar man genom sitt ledarskap hela företagets säkerhetskultur.

- När hantverkare tar säkerhetsinstruktioner på allvar och följer anvisningar så bidrar man till att minska riskerna för både sig själv och för andra.

Många enskilda delar måste utvecklas för att få ner antalet olyckor på våra arbetsplatser. Det enskilda bygg- och anläggningsföretaget ska göra sin del, men framförallt handlar det om att samarbeta i hela kedjan – från idé till färdigt projekt. Det hjälper inte att peka på någon annan och göra förenklade slutsatser.

Att vi har för många olyckor på bygg- och anläggningsprojekten i Sverige är inte någon annans fel.

Christer Johansson, lokal chef Byggföretagen i Västerbotten