Skellefteå växer och med det också behovet av lärare. I en intervju med Norran uppgav Fredrik Stenberg (S) att kommunen har behov av minst 50 medarbetare årligen inom skolförvaltningen de närmaste åren.
Enligt för- och grundskolenämndens egna beräkningar kommer 113 lärare att gå i pension de närmaste två åren. Detta samtidigt som vi ser att antalet barn, enligt samma prognos, väntas öka med 245.
Stora rekryteringsbehov finns inom bristyrken så som ämneslärare i matematik, NO och moderna språk, grundlärare med inriktning mot F-3, specialpedagoger och förskollärare.
Ett behov som knappast lär bli mindre med tanke på Northvolts planerade etablering.
Därför är det inte konstigt att kommunen nu gör vad man kan för att försöka möta detta behov.
Läraren Stuart från England – tar tjänst i SkellefteåJag tänker förstås på den nationellt uppmärksammade rekryteringsresan man genomförde till England i slutet av januari i år.
Som ni kunnat läsa i Norran är det fem lärare som hittills har tackat ja till att ta en lärartjänst i Skellefteå.
Det är bra. Vi behöver ett inflöde av kompetens och därför är den här kampanjen värd pengarna.
Dock är det ingen lösning på lärarbristen. Det kommer att krävas en hel arsenal av olika åtgärder för att möta de framtida behoven.
I rapporten ”Skolans rekryteringsutmaningar” från Sveriges kommuner och landsting, ges en bild av läget de kommande åren och exempel på vilka åtgärder som kan vidtas lokalt för att möta dessa behov.
Englandsresa ska locka lärare till Skellefteå: ”Måste ta nya grepp för att möta lärarbristen”Naturligtvis handlar det främst om att öka antalet lärare. Men inte bara det.
Det går även att utveckla den befintliga organisationen och det sätt man jobbar på.
Det handlar till exempel om att göra undervisningen mer flexibel, genom att variera lektionernas längd och gruppernas storlek för att på så sätt försöka utnyttja lärarnas tid på ett bättre sätt.
Vi behöver ett inflöde av kompetens och därför är den här kampanjen värd pengarna.
Fjärrundervisning, då lärare och elever befinner sig på olika platser, liksom distansundervisning, då lärare och elev även kan befinna sig åtskilda i tid är andra åtgärder som kan frigöra resurser. Något som dock kräver lagändringar eftersom denna undervisningsform ännu bara är tillåten inom vuxenutbildningen.
Jag vet också att kommunen arbetar för att få en lärarutbildning till Skellefteå, vilket naturligtvis ytterligare skulle kunna öka möjligheterna för rekrytering.
Norran har tidigare skrivit om Stuart Garbutt, som med sin fru Charlotte, nu står i begrepp att flytta från Portsmouth i södra England till Skellefteå.
Att ta steget och lämna sitt hemland för att börja arbeta som lärare i ett annat land och på ett främmande språk förtjänar all respekt. Det är ett stort steg att ta.
Jag önskar dem all lycka till och jag hoppas att fler av deras landsmän också väljer att bosätta sig här.
Welcome to Skellefteå!