I dag är det 1 april. En dag då vi traditionsenligt försöker lura varandra på olika sätt. En tradition som tros ha kommit till Sverige redan i mitten av 1600-talet. Och även bland svenska dagstidningar har detta blivit en tradition.
En modern klassiker är Västerbottenskurirens aprilskämt från 2010. Ni kanske minns historien om Andreas Utterhall, som på sidan med nyfödda stolt visade upp sina nyfödda barn - med fyra olika mammor (!)
Men det finns även exempel på när aprilskämtet faktiskt har blivit verklighet. Som i Sundsvalls Tidning 1968, där man kunde läsa om att det skulle byggas en bro över Sundsvallsfjärden. En galen idé som då passade för ett aprilskämt. Men i dag står bron där.
Men är det då helt oproblematiskt med dessa aprilskämt? Ska inte tidningarna, i dessa tider när falska nyheter passerar som sanningar och fakta plötsligt har blivit åsikter, hålla hårt i det höga förtroende man fortfarande har bland sina läsare?
Jo, självklart är det så.
Men det motsäger inte att man också måste kunna få skämta en gång om året.
Alla håller dock inte med mig. Ett antal tidningar har redan slutat med de klassiska aprilskämten. Senast i raden är Smålandsposten. Magnus Karlsson, chefredaktör och ansvarig utgivare för Smålandsposten, säger att tidningen ”inte vill riskera att ett aprilskämt hos oss får spridning som upplevd sanning”.
I en undersökning från branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU) uppger var tredje person att man är osäker på sin egen förmåga att upptäcka en fejknyhet. Och så många som 8 av 10 menar att falska nyheter i hög grad påverkar människors uppfattning om grundläggande fakta i relation till aktuella frågor och händelser.
Det är problematiskt, ingen tvekan om den saken. Här har medierna ett jättestort ansvar för att stå för det kontrollerade och det trovärdiga.
Men samtidigt är jag övertygad om att vår trovärdighet inte står och faller med ett skämt en gång per år. Det förtroende vi byggt upp under mer än 100 år är starkare än så. Våra aprilskämt syftar inte, till skillnad mot de falska nyheter som nu för tiden får stor spridning på nätet, till att driva opinion eller underblåsa propagandistiska strömningar i samhället. Våra aprilskämt vill bara ge ett skratt.
Dessutom ska man komma ihåg att vi i efterhand alltid berättar vad som var skämtet. Men då har de flesta redan listat ut det. Ett bra aprilskämt ska nämligen nästan kunna vara sant, men ändå inte.
Även i Norran finns ett skämt i dag. Kanske har ni redan listat ut vilket det är?