Skellefteå har sju partier i stort varit eniga om att en befolkningsökning från 72 000 till 80 000 invånare är lyckan. I stort har all planering byggt på det.
Ett parti har konsekvent reserverat sig mot detta. Inte för att vi i Sverigedemokraterna är emot utveckling. Det vi pekat på är bristerna i strategin där man från början hade en idé om att en stad som växer i befolkning får nya arbetstillfällen.
Men som man kunnat se i exempelvis USA, där de stora bilstäderna hade invånare i överflöd, har arbetslösheten blivit ett gissel – trots hög befolkning.
Nu har det visat sig att Skellefteå kommuns prognoser om den ekonomiska utvecklingen de kommande åren visar underskott på upp emot 100 miljoner kronor per år.
Ett av problemen är att när befolkningen inte växer enligt plan, med runt 500–600 personer per år, betyder det att skatteintäkter blir mindre.
Ändå beslutades det att med ökad belåning på flera miljarder kronor bygga badhus, kulturhus och nya skolor.
Men Skellefteå är ju en rik kommun, menar många. Det är bara att bygga; kulturhus, broar, ja allt vi vill.
Jo, säljer vi Skellefteå Kraft räcker pengarna några år, men vad gör vi sedan?
Nej, den enda lösningen är att bromsa investeringstakten.
Stoppa nya badhus så länge vi inte har råd.
Stoppa kulturhusbygget, eller pausa det till efter valet 2018, så att Skellefteås invånare kan få ta ställning till vad de vill ha. Om det är skrytbyggen de vill ha eller som vi vill värna skolan, äldrevården och infrastrukturen. Sådant som kommunen ska sköta, det som är kärnverksamheten.
Vi Sverigedemokrater anser att kommunens ökade belåning är ett strukturproblem där man lovar runt. Ska löften om allt möjligt hålla nu när ekonomin inte gör det?
De åtgärdsplaner som ekonomichefen i Skellefteå efterlyser från de sju partier i kommunfullmäktige som står bakom strategin är, vad jag sett och hört, besparingar inom äldrevården.
Det kan också nämnas att man bara för några månader sedan drog ner på och bland annat skulle stänga nio platser på Dammens äldreboende. Jag var den enda politikern som var emot stängningen.
Inte ens förslag om besparingar inom politiken får gehör. Jag föreslog till exempel att kommunfullmäktige skulle bidra till besparingarna genom att gå ner från 65 till 61 ledamöter. Det låter inte mycket. Men sex procent är åtminstone ett litet steg på rätt väg.
Peter Lindkvist
gruppledare för Sverigedemokraterna i Skellefteå
Ett av problemen är att när befolkningen inte växer enligt plan betyder det att skatteintäkter blir mindre.