Den svenska sjukvården har aldrig varit bättre, har aldrig haft mer resurser eller kunnat göra mer.
Fler överlever och fler kan leva ett gott liv trots sjukdom. Därför är det viktigt att varje skattekrona som går till sjukvården verkligen hamnar där den bäst behövs.
I slutet av förra året lämnade välfärdsutredningen över sina förslag angående vinster i välfärden. Resultatet är ett antal åtgärder som ska säkerställa att våra skattepengar går till den verksamhet de är avsedda för och att eventuella överskott som huvudregel ska återinvesteras i verksamheten.
Syftet är att begränsa vinstmaximeringen som drivkraft i företagandet inom vård, skola och omsorg. Utredningen visar att vinstmaximering inom välfärden är ett problematiskt styrsystem som leder till ökad ojämlikhet och ofta även till ineffektivitet.
Vi i Vänsterpartiet delar den problembeskrivningen.
Välfärdsutredningen visar på den konflikt som finns mellan samhällets mål med de olika välfärdsverksamheterna och aktiebolagslagens syfte, att ge ägaren vinst.
Dessa mål står i tydlig konflikt med varandra. Vinstsyftet är överordnat vilket innebär att tillgängliga resurser för att förbättra kvalitén begränsas av hur stor vinst och avkastning som det privata företaget vill ha.
Det finns i lag bestämmelser om att vi alla ska ha rätt till vård och att den ska ges efter behov – den som har störst medicinska behov ska gå först, och det är inte förenligt med vinster i välfärden.
Huvudproblemet med vinstintresset är att det skapar ojämlikhet. Ett aktiebolags främsta syfte är att gå med vinst. Effektivaste sättet att göra detta inom välfärden är att exkludera de ”kunder” som inte är lönsamma. I vården ger vinstintresset incitament att behandla så friska och välbeställda patienter som möjligt, snarare än de sjukaste.
Nya vårdcentraler lokaliseras till ställen där det finns många patienter med begränsade ohälsoproblem. En 30-åring med snuva i Stockholms innerstad är mer lönsam än den multisjuka 80-åringen i glesbygd. Det blir tydligt när vi tittar på vårt eget län, hur många privata utförare ser du i Sorsele eller Vilhelmina?
Majoriteten av Sveriges invånare är kritiska till vinster i välfärden. Till detta ska också läggas personalens etiska dilemman och praktiska problem med detta snedvridande styrsystem. Med inspiration från det privata näringslivet har det påtvingats vården och pressar den att ”räkna pinnar” och ställa lönsamma, snarare än riktiga diagnoser.
Det gör vårdarbetarnas jobb alltmer fragmentiserat, splittrar upp helhetsansvaret för patienterna och ger lättbehandlade patienter och diagnoser företräde framför svårbehandlade. En redan pressad arbetssituation förvärras.
Välfärdsutredningen föreslår en begränsning av möjligheterna till vinst. Vi tycker att det förslaget är klokt, rimligt och praktiskt möjligt att genomföra.
Vänsterpartiet tror på en solidariskt finansierad vård som fördelas efter behov och inte storleken på plånboken, och att det är medborgarnas behov som ska styra sjukvården, inte marknaden.
LiseLotte Olsson(V)
landstingsråd Västerbottens läns landsting