Sverige är ett av de länder som har allra störst erfarenhet av internationella fredsbevarande operationer och vi är ett land som har hög trovärdighet i dessa frågor. Det är snart 60 år sedan Sverige deltog i sin första FN-insats som då genomfördes i Suez. Sveriges tradition av att i praktisk handling arbeta för fred och säkerhet är något som vi som land ska fortsätta vårda och utveckla.
Som norrbottnisk riksdagsledamot driver jag särskilt på att Försvarsmakten måste ha en god förmåga att verka i kyla och snö. Vår förmåga att arbeta under hårda klimatförhållanden är vid en internationell jämförelse omvittnat god. Svenska officerare får under sin utbildning, vid Försvarsmaktens vinterenhet i Boden och Arvidsjaur, en möjlighet att träna sin förmåga att genomföra insatser även i mycket kallt väder. Tyvärr är den möjligheten för soldater och förband i sin helhet inte lika god. Detta måste ändras. Fler soldater samt förband måste få tillgång till en fullgod vinterförmåga.
Det är väldigt få andra länder som de soldater som deltar i internationella insatser har någon erfarenhet av att verka i miljöer där det blir mer än 20 grader kallt. Denna förmåga är värdefull även under förhållanden med extremt varmt och torrt väder. I ett sådant klimat är saker som nödvändigheten av tillgång till rätt kost och vätska lika viktiga som vid extrem kyla. Även i länder som vi kanske inte så ofta tänker på som kalla kan det bli mycket kallt. I delar av Afghanistan kan temperaturerna gå ned mot 30 minusgrader och på Golanhöjderna i Mellanöstern så har soldater fått köldskador då det varit dåligt rustade mot det kalla vädret.
Även den Arktiska regionens betydelse i den internationella säkerhetspolitiken blir allt viktigare. De svenska soldaternas förmåga till att arbeta i många olika klimat bör därför vara en viktig del när vi diskuterar försvarsmaktens förmåga att verka nationellt såväl som internationellt.
Johan Johansson(M)
riksdagsledamot för Norrbottens län