Just nu pågår ”Mötesplats Lycksele” där närmare 300 personer från regionen, till och med världen, träffas för att diskutera hur Västerbotten kan utvecklas.
Västerbotten är en region som har en lång tradition av framgångsrika företagare och stora industrier. Men ingen kan leva på gamla meriter. Ska vi vara en hållbar plats måste vi också utvecklas – och likaså förutsättningarna för våra företagare.
Länets näringsliv står inför stora utmaningar. Varsel har slagit hårt mot regionen under det gångna året, till exempel vid Inwidos fönsterfabrik i Bjurträsk och Ikeas leverantörer i Lycksele, Åmsele och Malå.
Vi konfronteras dagligen med förändringstakten på arbetsmarknaden. Jobb försvinner och nya kompetensbehov uppstår. Flera branscher har stort behov av arbetskraft samtidigt som invandringen och flyktingmottagandet gör att allt fler står till arbetsmarknadens förfogande.
Utmaningar finns det gott om, men samtidigt lika många möjligheter. Det är uppenbart att det är nu eller aldrig som vi måste ta ett rejält krafttag i de regionala näringslivsfrågorna.
På Mötesplats Lycksele genomförde vi i går ett av länets största diskussionsforum dedikerat till näringslivsfrågorna. I samarbete med Företagarna Västerbotten, Ung Företagsamhet, Patent- och registreringsverket, Connect Norr och Västerbottens Handelskammare har vi låtit de 300 deltagarna ge oss svaren på vad som behöver göras för att Västerbotten ska kunna vidareutveckla sitt näringsliv.
Vi tror varken att politiker eller näringslivets parter sitter på alla svar, näringslivspolitiken är snarare en fråga som berör oss alla. Mötesplats Lycksele har haft en förmåga att skapa just ett sådant forum, där människor från hela samhället ges möjligheten att utforma och påverka lösningarna för morgondagens utmaningar.
Det blir allt mer tydligt att offentlig och privat sektor behöver samverka i större utsträckning för att samhällskalkylen ska gå ihop. Vi ser flera kreativa samarbetsformer i regionen, bland annat inom landstinget, som tyder på att trenden är här för att stanna och att den privata och offentliga sektorn behöver varandra.
Hela poängen med vår mötesplats är nyskapande, att tänka utanför ramarna. Det krävs mod för att göra saker annorlunda, inte minst från länets beslutsfattare. Vi är redo att ta till oss av nya tankebanor för att på ett effektivare sätt kunna rikta våra resurser mot det som ger näringslivet rätt stöd.
Nu ska vi analysera resultatet för att bland annat att lägga grunden och agendan för en näringslivskonferens som arrangeras av Svenskt Näringsliv och Region Västerbotten senare under 2016.
Den som inte vågar vara självkritisk riskerar att bli omsprungen. Ska vi vara den hållbara platsen ska vi även den mest nyfikna och förändringsbenägna.
Erik Bergkvist(S)
regionråd vid Region Västerbotten
Tomas Mörtsell(C)
vice ordförande för regionstyrelsen vid Region Västerbotten
Länets näringsliv står inför stora utmaningar. Varsel har slagit hårt mot regionen under det gångna året.