Vi sverigedemokrater bygger Västerbotten

Debatt. Kommuner måste investera för att säkra välfärden. Ändå har Socialdemokraterna och Moderaterna valt att satsa på dyra skrytprojekt utanför välfärdsområdet. Vi sverigedemokrater har konsekvent sagt nej till dessa för att i stället satsa på medborgarnas grundläggande välfärd.

Norrlands speciella förutsättningar med långa avstånd och mycket lands- och glesbygd kräver en genuin förståelse och en anpassad politik, skriver de fyra sverigedemokraterna.

Norrlands speciella förutsättningar med långa avstånd och mycket lands- och glesbygd kräver en genuin förståelse och en anpassad politik, skriver de fyra sverigedemokraterna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Not Found2018-07-29 10:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
Norrlands speciella förutsättningar med långa avstånd och mycket lands- och glesbygd kräver en genuin förståelse och en anpassad politik, skriver de fyra sverigedemokraterna.

Trots högkonjunktur är det både lokalt och regionalt ekonomiskt tuffa tider för Västerbotten.

Utifrån hur tidigare regeringar balanserat sina budgetar, genom att lämpa över framtida kostnader på kommuner och landsting, är utgångsläget ännu tuffare framgent.

Kommuner måste investera för att säkra välfärden. Detta har vi känt till under en lång tid. Ändå har Socialdemokraterna och Moderaterna valt att satsa på dyra skrytprojekt utanför välfärdsområdet. Vi sverigedemokrater har konsekvent sagt nej till dessa för att i stället satsa på medborgarnas grundläggande välfärd.

Regeringen Löfven har samarbetat med samtliga partier utom Sverigedemokraterna de fyra senaste åren. Även om Decemberöverenskommelsen formellt upplöstes upphörde den aldrig att gälla i praktiken. Det har orsakat en stor belastning på välfärdsapparaten.

Den ansvarslösa migrationspolitiken har varit, och är fortfarande, ett ekonomiskt slukhål. Nu senast den inkonsekventa gymnasielagen där runt 9 000 ensamkommande ungdomar skulle få en extra chans att få stanna i Sverige efter att först ha blivit nekade asyl. En lag som kostar miljarder välfärdskronor.

Att förändra detta, och sörja för en stärkt välfärd utan att offra ekonomisk hållbarhet, kräver att vi tar ansvar på riktigt.

Norrlands speciella förutsättningar med långa avstånd och mycket lands- och glesbygd kräver en genuin förståelse och en anpassad politik. Vi i Sverigedemokraterna menar att utvecklingen av centralorterna är kopplad till en stärkt glesbygd och vice versa.

För oss är det främmande att straffa medborgare som valt lugnet på landet genom en kilometerskatt som effektivt tar död på möjligheterna att leva och verka i inlandet. Att ha bil i glesbygd ska helt enkelt inte betraktas som en förmån.

Att koldioxidutsläppen är ett problem är vi alla medvetna om. Det är dock orimligt att jord- och skogsbrukare i norra Norrland ska lösa problem som är koncentrerade till andra regioner, länder eller världsdelar. Tillsammans kommer vi i stället att arbeta för en stärkt infrastruktur.

Det behövs för att kunna förbättra möjligheterna för en genuin bastrygghet i inlandet.

Sett till de budgetar som Sverigedemokraterna lagt i Skellefteå och i Umeå så satsar vi starkt på välfärden, samt att stärka förutsättningarna för företagande.

De flesta företagare har dessutom familjer som uppskattar bra skolor, trygghet, vård och omsorg.

Vi menar att sjukvården måste vara likvärdig för hela länets medborgare. En grundförutsättning är att stärka tillgängligheten i primärvården, inte minst i inlandet.

Att sänka studieskulden för de som bor i glesbygd, och som verkar inom yrkesgrupper inom vården där det i dag råder brist på arbetskraft, är ett viktigt steg för att stärka patienttryggheten. På så sätt kan vi förhoppningsvis både stärka bemanningen inom vården och säkra patientansvariga läkare i inlandet.

Petter Nilsson (SD), gruppledare Västerbottens läns landsting

Markku Abrahamsson (SD), kandidat till kommunfullmäktige i Skellefteå

Jonas Andersson (SD), riksdagskandidat

Robert Lund (SD), riksdagskandidat

Läs mer om