”Vi socialdemokrater vill ta ett helhetsgrepp”

Replik. Vi ser det som helt nödvändigt att skapa förutsättningar för en sund konkurrens mellan utländska och svenska åkerier. Den ena parten ska inte kunna köra gratis, medan Sveriges skattebetalare står för notan för slitaget.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-10-13 20:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Mats Granaths (regionchef LRF Västerbotten) och Arne Lindströms (ordförande LRF Västerbotten) debattartikel ” Höga kostnader för mjölkgårdar om kilometerskatt införs”, publicerad i Norran och på norran.se måndagen den 10 oktober 2016.

Vi socialdemokrater hade som målsättning att en ny livsmedelsstrategi skulle antas i Sveriges riksdag tidigt in i mandatperioden för att på så sätt stärka den inhemska produktionen, slå vakt om bönderna och övriga gröna näringar.

Tyvärr verkar de borgliga partierna inte lika intresserade av denna historiska strategi som i skrivande stund ligger på något borgerligt partikontor och samlar damm.

Vi socialdemokrater vill inte vänta längre; vi vill vända utvecklingen för det svenska jordbruket, fler ska välja svensk mjölk i glaset och svenskt kött i höstgrytan.

Vi är fullt medvetna om att lastbilstransporter är viktiga och nödvändiga i ett vidsträckt och exportberoende län som Västerbotten.

Men hälften av alla lastbilar på svenska vägar är utlandsregistrerade. Det innebär att de inte betalar någon skatt i Sverige, inga miljökrav ställs, ingen efterkontroll sker och allt oftare skickas de äldsta och miljö- och trafikfarligaste lastbilarna att köras på våra svenska vägar.

Vi socialdemokrater har i regeringsställning startat en utredning för att belysa frågor kopplade till en vägslitagateskatt för de lastbilar som kör på våra vägar. Förslaget ska presenteras i december. Därefter kommer utredningen att gå ut på remiss innan den ska behandlas politiskt, troligen hösten 2017.

Genom en vägslitageskatt kommer vi även att få bättre kontroll på transporterna i landet, och på så sätt få bättre verktyg för att sätta stopp för de som bryter mot cabotagereglerna vi har i dag.

Det finns ett flertal länder i Europa som använder sig av denna typ av vägslitageskatt. Tyskland, Frankrike, Polen, Österrike, Tjeckien, Slovakien, Ungern och Schweiz är några exempel, Belgien inför en liknande skatt nu under 2016.

I utredningsdirektiven står det att det ska utredas om det kan vara möjligt med en differentiering av avgiften, som exempelvis en geografisk differentiering mellan stad och landsbygd, eller om lastbilarna är miljövänliga eller inte.

Differentiering kan också ske beroende på befintlig infrastruktur.

Eftersom att alla inte har tillgång till järnväg eller färjetrafik måste hänsyn tas till detta.

Vi ser det som helt nödvändigt att skapa förutsättningar för en sund konkurrens mellan utländska och svenska åkerier. Den ena parten ska inte kunna köra gratis, medan Sveriges skattebetalare står för notan för slitaget.

Vi socialdemokrater kommer också noga att beakta näringspolitiska konsekvenser av ett förslaget, innan beslut tas.

Socialdemokraterna vill ta ett helhetsgrepp om den snedvridna konkurrensen inom åkerinäringen, samt ta beslutet om en livsmedelsstrategi för Sverige.

Den svenska modellen är att hjälpas åt, inte lämna vissa branscher åt sitt öde.

Isak From, Norsjö (S)

riksdagsledamot för Västerbottens län

undefined
Höga kostnader för mjölkgårdar om kilometerskatt införs