Vi kraftsamlar för 100 procent ekologiskt

Genom att servera mer vegetarisk mat har vi råd att vara kräsna med det kött som köps in.

Not Found2013-05-23 19:08
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det borde vara en självklarhet att kommuner och landsting arbetar för att köpa in mer ekologiska livsmedel. Det borde vara en självklarhet att offentlig sektor visar vägen och använder skattebetalarnas pengar till livsmedelsinköp som är producerade med omsorg om vår natur och våra djur och om de som arbetar med framställningen. För att trygga vår livsmedelsförsörjning, och för att klara Sveriges miljökvalitetsmål, borde det vara en självklarhet att sätta upp nya, högre mål för ekologiska livsmedelsinköp till offentlig sektor.

Genom att servera mer vegetarisk mat har vi råd att vara kräsna med det kött som köps in. Då kan vi välja att handla upp ekologiskt kött från svenska betesdjur som håller landskapen öppna, och välja bort importerat kött från djur som fötts upp under förhållanden som vi aldrig skulle acceptera i Sverige. Genom säsongsanpassning och klokt utformade upphandlingar som låter lokala, ekologiska bönder delta, kan vi även stimulera till att fler svenska bönder ställer om till ekologiskt jordbruk.

Sverige håller på att missa 14 av våra 16 miljökvalitetsmål, enligt Naturvårdsverkets senaste uppföljning. Regeringens passiva miljöpolitik går ut på att hoppas att någon annan löser det åt oss: internationella överenskommelser eller EU, frivilliga insatser från företagen eller hushållen. Eller så hoppas man på gynnsamt väder: mycket snö och regn för att klara luften i Stockholm, varma vintrar för att klara klimatutsläppen.

Regeringens passivitet gör det ännu viktigare att kommuner och landsting tar sitt ansvar. När regeringen förlitar sig på konsumentmakten får vi komma ihåg att kommuner och landsting är en storkonsument, och har stor makt – och ett stort ansvar.

Vi vet att det går. Det finns redan kommuner och landsting som har kommit långt och som siktar högt. Det finns skolor som i stort sett bara köper in ekologiskt. Vi har kök i Sveriges offentliga sektor som sjuder av engagemang och matglädje. Genom ett aktivt arbete med att minska på maten som slängs, att säsongsanpassa inköpen av frukt och grönsaker, att laga mat från grunden och att använda mindre mängd kött, klarar sig dessa kök på samma portionskostnad som andra. Varför kan inte alla offentliga verksamheter följa efter?

Om alla Sveriges kommuner och landsting skulle sätta som mål att alla inköp ska vara ekologiska, skulle det vara en drivkraft för lantbrukare att ställa om. Vi skulle få mer ekologisk produktion i Sverige. Vi skulle spara vår jord, våra sjöar och vårt vatten från att komma i kontakt med kemiska bekämpningsmedel, från GMO och från konstgödning. Och skulle vara på mycket god väg att nå miljökvalitetsmålen. Vi skulle till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser.

För att aktivt verka för allt detta så kommer ett nätverk för ekologisk mat att bildas i samband med Miljöpartiets kongress i Västerås.

Kew Nordqvist(MP) riksdagsledamot för Jönköpings län, jordbrukspolitisk talesperson

Michael Öberg(MP) regionspråkrör i Kronobergs län

Anna-Karin Bengtsson(MP) lärare, kommunpolitiker i Osby, Skåne

Maria Ivansson(MP) kommunpolitiker i Skurup, Skåne

Läs mer om