Frågan om Örjansbadet i Skelleftehamn är rätt komplicerad just nu.
I kommunpolitiken har vi socialdemokrater stått ensamma om att vilja ha kvar Örjansbadet. Vi har drivit igenom beslut efter beslut mot en enig opposition. I kommunfullmäktige har siffrorna varit 33 mot 32 (fram till förra valet) och i fritidsnämnden sex mot fem.
I början av sommaren fick vi beskedet om att en renovering skulle bli minst 10 miljoner kronor dyrare än beräknat. Beräkningarna var också mycket osäkra eftersom renoveringar av bad ofta visar sig bli dyrare än man från början trott.
Därför valde kommunstyrelsen att låta utreda hur mycket en nybyggnation skulle kosta och hur stor den årliga driftskostnaden skulle bli. En renovering på 45 miljoner kronor motsvarar ett nybygge på 75. Man bör också känna till att driftskostnaden kommer att öka rejält oavsett vilket alternativ man väljer.
Samtidigt som en enig opposition gör allt för att stoppa ett nybygge/en renovering av Örjansbadet kommer krav från föreningar och medborgare om att satsa ännu mer. Några vill bygga nytt och större, andra vill renovera. Några menar att pengarna räcker till mer, andra tycker att det självklart att kommunen ska satsa ytterligare.
Att bygga om Örjansbadet till en simarena är inte aktuellt. Ska man kunna arrangera exempelvis SM behövs en bassäng på minst 25 x 20 meter och åskådarplatser för mer än 1 000 personer. Att tro att en 50-metersbassäng ska locka så många besökare att det betalar sig är inte heller troligt.
Att renovera nuvarande badhus, för att behålla djup och utformning för att ett fåtal föreningars krav, är också svårt att motivera. Den mesta föreningsverksamheten som bedrivs i Örjansbadet har dessutom beretts plats i Eddahallen som redan har godkända mått för såväl simning som andra vattensporter.
Skellefteå kommuns fritidsnämnd vill självklart göra så mycket som möjligt för de pengar vi tilldelas i budget. Men vi kan inte gå ut och lova mer än vad vi själva tror är möjligt.
Det finns några få exempel där man ”trollat med knäna” och fått pengarna att räcka till väldigt mycket – men i de allra flesta fall har kostnaderna för badhusbyggen skenat iväg.
Vi kan inte låtsas som om att pengarna ska räcka till mer än en 16,6-metersbassäng, vilket är samma storlek som i exempelvis Bureå och Byske. Men vill kommunfullmäktige lägga mer pengar på ett nybygge kan vi förstås höja ribban.
När beslutet om pengar tagits kan vi ta nästa steg och gå ut till föreningar och allmänhet för dialog. Personligen skulle jag gärna se ett barnanpassat badhus som kan komplettera de simhallar vi redan har i kommunen – och räcker pengarna till mer så gärna för mig.
Daniel Ådin(S)
ordförande i fritidsnämnden
I början av sommaren fick vi beskedet om att en renovering skulle bli minst 10 miljoner kronor dyrare än beräknat.