När OECD nyligen lade fram sina rekommendationer för Västerbotten framkom med all tydlighet att rätt prioriteringar på länsnivå, nationell nivå och EU-nivå är vägen framåt för en region som vår.
Genom smart specialisering skulle det, enligt OECD, leda till företagsutveckling, en ökad förädlingsgrad och skapa ett innovationsfrämjande klimat. Även för företag utanför städerna genom koppling till regionens kärnstyrkor inom skogsnäring, gruvnäring och besöksnäring.
OECD säger vidare att Västerbotten behöver säkerställa en strategi för smart specialisering som effektivt länkar till regionens företag.
I dag finns ett fokus på att använda forskningen vid universitetet som hävarm till att attrahera högteknologiska investeringar till regionen. Den strategin behöver balanseras med den ekonomiska struktur som finns i regionen och som i synnerhet gäller företag utanför våra större städer.
Vi behöver förbättra kopplingarna mellan de små och medelstora företagen som är leverantörer till skogs- och gruvnäringarna och de innovations- och affärsnätverk som finns på nationell och internationell nivån. I syfte att identifiera nya marknader och FOU-möjligheter.
Vidare behöver vi skapa en bättre koordinering av regionens besöksnäringsstrategi med de marknadsförings- och utvecklingsinsatser som sker i de övriga länen i norra Sverige. Allt för att bättre positionera Västerbotten i världen och världen i Västerbotten.
Global attraktionskraft är temat för årets Mötesplats Lycksele, MPL 17, som startar i morgon (onsdag) för femte året i rad.
OECD:s rekommendationer och MPL:s tema och innehåll är två sidor av samma mynt. Mötesplats Lycksele syftar till att vitalisera vår region, framtidssäkra vår attraktionskraft, vidareutveckla innovationsklimatet, främja hållbar utveckling, förändra attityder och skapa engagemang.
Som en del av mötesplats Lycksele pågår även Utvecklingsverkstäderna. I den här processen blir idéer först koncept och sedan prototyper för att i förlängningen kunna bli till tjänster, produkter, företag och förändringar till gagn för regionen.
Kan Västerbotten använda jämställdhet för att bli en än attraktivare region?
Kan ett glesbefolkat län som Västerbotten navigera i den nya värld som tas över av kvinnor och städer?
Utmaningar och möjligheter blandas under samma MPL-tak i syfte att vi i länet ska spänna attraktionskraftens båge ytterligare.
För ett län som Västerbotten, med vår unika potential, många duktiga företagare och innovatörer, som dessutom både vill och kan, finns det bara en väg att gå och det är framåt. Mötesplats Lycksele är en katalysator i detta attitydskapande, en del i att driva på nytänkandet och en del i att skapa samsyn i viktiga frågor.
Erik Bergkvist(S)
regionråd Region Västerbotten
Tomas Mörtsell(C)
regionråd Region Västerbotten
För ett län som Västerbotten finns det bara en väg att gå och det är framåt.