Västerbotten är en av Europas toppregioner när det gäller innovationer.
Det visar en ny undersökning från EU där vårt län – tillsammans med Norrbotten – är en av 36 ”innovations leaders” i Europa bland 214 studerade regioner i 22 länder.
Vi är också den enda regionen i Sverige där innovationsresultaten förbättrats – 15 procent plus jämfört med för två år sedan.
Studien visar att vi ligger mycket bra till vad gäller innovationer som inte är direkt kopplade till forskning – kort sagt, vi är kluriga.
Vi är också bra på produkt- och processinnovationer. Våra småföretag samarbetar bra, vi har många högskoleutbildade och den offentliga forskningen är framgångsrik.
Svagare sidor är försäljningen av nya innovativa produkter liksom många småföretags marknadsföring och organisation. En annan lite svagare sida är de anställdas kompetenser.
Sammantaget bekräftar EU:s rapport att Västerbotten är en bra region att arbeta och driva företag i. Den visar också att vi nu har chansen att lägga grunden för framtida tillväxt och välstånd.
Nu gäller det att se till att det bra innovationsklimatet verkligen utmynnar i fler och bättre jobb här i länet. Möjligheterna, inte minst via gröna och hållbara innovationer, är enorma.
Från Unionens sida vill vi framför allt peka på två viktiga faktorer.
För det första behövs det en fungerande samverkan mellan näringsliv och högskola. Kombinationen av akademisk forskning och företagens kunskap om marknader och kommersialisering är en oerhört viktig del i tillväxtpusslet.
Det gäller också att se till att även de mindre företagen, både inom industrin och i tjänstesektorn, finns med i detta samarbete. De små företagen har ofta mindre resurser för möten – men blir allt viktigare för både innovationerna och jobben. De måste vara med på vagnen.
För det andra är de anställda i företagen en helt avgörande resurs för innovationer och tillväxt. Det gäller att ta tillvara all den kreativitet och alla de goda idéer som de anställda har. Fler företag behöver en tydlig innovationsstrategi och därmed även se över sina lönesystem.
Men framför allt handlar det om att säkerställa att de anställda kontinuerligt kan utveckla sin kompetens. Ju snabbare utvecklingen går desto viktigare är detta.
Här behövs både nationella och regionala insatser. Det behövs samverkan med högskolorna. Det behövs nya typer av kurser och det behövs möjligheter att formellt validera allt det man lärt sig via jobbet.
Västerbotten har fantastiska möjligheter till innovationsdriven tillväxt.
Stig Boman
ordförande i regionstyrelsen Unionen Västerbotten
Maj-Inger Åhgren
regionchef Unionen Västerbotten
Framför allt handlar det om att säkerställa att de anställda kontinuerligt kan utveckla sin kompetens.