Värna svensk flyktingpolitik

Trygghet är ingen självklarhet i vår värld.

Not Found2013-01-02 04:42
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi lever i ett land i fred. Ett faktum som för många av oss är en självklarhet. Men fred är inte alla förunnat. En del människor jagar tryggheten i hela sitt liv, andra gör det under en period i sitt liv, ibland i en fristad långt ifrån sin födelsestad, någonstans i världen.

Sverige har en stolt tradition av att ha fungerat som fristad för människor som flytt krig och konflikter. Ända sedan Folke Bernadotte hjälpte flyktingar till vårt land har vi förvaltat arvet av en solidarisk flyktingpolitik. Sverige är inte ett unikt land när det kommer till invandring. Det som utmärker oss är att vi de senaste decennierna tagit emot en relativt hög andel skyddsbehövande. Krig i länder som Somalia och Afghanistan har drivit människor på flykt. Nu är det människor i Syrien som flyr från fallande bomber.

Ett vanligt påstående är att det pågår en massinvandring av människor som kommer hit och lever på bidrag. Det är inte sant. År 2011 invandrade drygt 90 000 personer till Sverige. Den största enskilda nationaliteten är svenskar som återvänder efter att ha varit bosatta utomlands. Majoriteten av dem som folkbokfördes var arbetskraftsinvandrare, studenter, EES/EU-medborgare och deras anhöriga, alltså personer som hade en egen försörjning när de kom till vårt land. En mindre del, cirka 18 procent, är flyktingar och andra skyddsbehövande.

Det är mycket oroväckande att det ibland i Sverige och i våra europeiska grannländer framförs krav på att våra gränser måste stängas och att vi ska sluta oss från omvärlden. Att ta ansvar handlar inte om att stänga gränser när människor flyr från krig. Ansvar betyder att ge människor en fristad och se till att andra också delar det ansvaret. Därför arbetar vi intensivt i EU för att fler länder ska ta emot flyktingar.

Flyktingströmmarna följer i konflikternas spår och olika individer och grupper som kommer till vårt land har olika behov och förutsättningar. De nyanlända flyktingarna har idag en lägre utbildning än vad flyktingar till vårt land tidigare har haft. Det ställer krav på en flexibel integrationspolitik som ser människors behov och möter dem för att snabbt få in människor i arbete och självförsörjning.

Vi fokuserar på jobb därför att vi vet att det bästa sättet att komma in i ett nytt samhälle är att ha ett jobb att gå till och en egen lön att betala räkningarna med.

Vi som lever i ett land i fred ska vara mycket tacksamma för det – trygghet är ingen självklarhet i vår värld. Regeringen arbetar vidare för att Sverige ska vara ett öppet och tolerant samhälle där människor känner tillhörighet och delaktighet, oavsett var i världen du föddes.

Erik Ullenhag(FP)

integrationsminister