Tycker du att rätten att få bestämma över sin egen kropp, sexualitet och reproduktion låter som något självklart?
Då har du något stort gemensamt med alliansen. Men samtidigt så är du liksom oss i alliansen oense med stora delar av världen.
Sverige är ett av de länder som hårdast arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa, så kallade SRHR-frågor. SRHR-frågor omfattar varje människas lika möjligheter, rättigheter och förutsättningar att ha makten över sin egen kropp och sexualitet utan tvång, våld eller diskriminering. Tyvärr är något som vi betraktar som självklart långt ifrån en självklarhet för många andra.
Varje dag dör 800 kvinnor av graviditetsrelaterade orsaker. Det blir 292 000 kvinnor om året. Ofta på grund av saker som går att förebygga. Varje år genomförs 46 miljoner aborter. Av dessa sker 78 procent i utvecklingsländer. Av dessa utförs en stor del med bristande kompetens hos utförare och under dåliga hygieniska förhållanden. Resultatet blir ofta ödesdigert och i många fall kostar den dåligt utförda aborten kvinnans liv – eller skadar henne allvarligt. Blir aborten dessutom känd kommer påföljande stigmatisering av kvinnan i samhället där hon bor.
En majoritet av de olagliga aborter som genomförs sker till följd av att antingen lagstiftning, traditioner eller både och. Detta är något som sätter tydligt stopp för kvinnans självbestämmande över sin egen kropp.
Varken traditioner, uråldriga lagar eller patriarkala maktstrukturer ska få diktera när och hur kvinnor ska få uttrycka sin sexualitet eller när och hur de ska bilda familj. Samtidigt som män, såväl som kvinnor, kan drabbas är detta främst en fattigdomsfråga. 99 procent av mödradödligheten sker i utvecklingsländer och det är också här vårt arbete måste ha tydligast fokus.
Det är dock viktigt att komma ihåg att SRHR-frågor är mer än abortfrågor och mödradödlighet. Det inkluderar sjukdomar såsom hiv/aids, tillgång och information om preventivmedel, homo-, bi- och transpersoners rättigheter, diskriminering och förtryck – men till syvende och sist människors rätt till sina egna kroppar.
Vi står i dag inför betydande utmaningar på SRHR-området. Över en och en halv miljard människor världen över är i dag 10–25 år. Det är den största generation unga någonsin och är redan i dag en stor utmaning inte minst vad beträffar sexuell hälsa.
SRHR-frågor är högt prioriterade av alliansregeringen. När statsminister Fredrik Reinfeldt (M) fick möjlighet att tala inför FN:s generalförsamling tidigare i år valde han att prioritera just SRHR-frågor. Moderaterna har drivit, driver och kommer fortsatta att driva på hårt för dessa viktiga frågor.
Därför är jag både glad och stolt över att tillhöra ett parti och en regering som prioriterar denna viktiga fråga. Men också över att jag har fått förtroendet att för mitt parti få driva just SRHR-frågor i riksdagens utrikesutskott. Ska vi komma till rätta med de många övergrepp och orättvisor i världen som har sitt ursprung i just sexuell och reproduktiv hälsa så måste Sverige fortsatt vara en stark röst för de många, främst kvinnor och barn, ute i världen som saknar en egen.
Elisabeth Björnsdotter Rahm(M)
riksdagsledamot för Västerbottens län och i SRHR-frågor för Moderaterna