Varför vill ingen prata om den nya regionindelningen

Debatt. Att motverka urbanisering, stimulera landsbygden och inlandets tillväxt kräver en modig nationell regionalpolitik som sätter dessa områdens specifika behov högre upp på dagordningen. Det har inte med den geografiska indelningen av regionerna att göra.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-11-17 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mycket av debatten kring de nya regionerna har varit en allmänpolitisk debatt.

Man pratar om alla politikområden – utom möjligen utrikespolitiken – på en och samma gång.

Men få redogör för hur man vill organisera Sverige, vilka beslutsområden de folkvalda församlingarna ska ha och på vilket sätt man vill att staten ska vara organiserad.

Hur ser andra partier på det faktum att en rad olika samarbetsarenor kommit till under de senaste tio åren, arenor som flyttat diskussion och beslut från fullmäktige och styrelse till andra organ vid sidan av ordinarie beslutsordning?

Vänsterpartiet tycker inte att det är bra. Det har lagt fler beslut på färre händer utan tydlig insyn. Vi vill ta tillbaka beslut till ett gemensamt direktvalt fullmäktige.

En ny regionindelning förändrar inte den politik som varje politiskt parti har. Vi har olika syn på privat och offentligt ägande i välfärden, på balansen mellan skatter och avgifter och om skatten behöver höjas för att klara framtidens välfärd.

Inget av detta förändras med en ny geografi för regionala beslut. Hälso- och sjukvårdens utveckling formas av vad de olika partierna vill. Vi medborgare måste själva värdera och ta ställning i allmänna val. Precis som vi gör i dag.

Vänsterpartiet vill utveckla demokratin på den regionala nivån med ansvar för fler politikområden. Att förstatliga delar av sjukvården som Moderaterna vill betyder att beslut flyttas uppåt i hierarkin. Vänsterpartiet vill i stället decentralisera fler beslut.

Vänsterpartiet anser att den nationella nivån ska stärka tillsynen över kommuner och regioner och ta mer ansvar för de ekonomiska villkoren för att kunna garantera lika vårdkvalitet i hela landet.

Vi vill ha en statlig organisation som förenklar samarbete och samordning av olika satsningar och prioriteringar utifrån en helhetsbild av en regions behov. Det underlättas om statliga myndigheter har samma geografiska indelning som regionen.

Vad politikerna beslutar avgörs av vilka som får majoritet i allmänna val. Det har ingenting med organisationsmodellen att göra.

Vänsterpartiet är i full fart med att tillsammans med våra partikamrater i de övriga Norrlandslänen forma vår politik för regionen. Vi har inte svårt att enas om till exempel sjukvårdens utveckling. Vänsterpolitik är i grunden väldigt lika oavsett var i landet vi verkar.

Att motverka urbanisering, stimulera landsbygden och inlandets tillväxt kräver en modig nationell regionalpolitik som sätter dessa områdens specifika behov högre upp på dagordningen. Det har heller inte med den geografiska indelningen av regionerna att göra.

276 landstingspolitiker påstås bli högst 149. Men antalet politiker i ett regionfullmäktige beslutas av regionen själv. Det finns ingen övre gräns.

Vänsterpartiet tycker att det är viktigt med ett stort fullmäktige för att den geografiska representationen ska bli bra.

Det finns också andra förtroendeuppdrag i en region som är viktiga. Inget hindrar att vi har en hög ambition när det gäller det totala antalet förtroendevalda.

Vi vill ha en diskussion om formerna för demokratiskt styre. Det är det som indelningsfrågan handlar om.

LiseLotte Olsson(V)

landstingsråd i Västerbottens läns landsting

Monalisa Norrman(V)

landstingsråd i Jämtlands läns landsting

Glenn Berggård(V)

landstingsråd i Norrbottens läns landsting

Lars-Gunnar Hultin(V)

gruppledare i Västernorrlands läns landsting

En ny regionindelning förändrar inte den politik som varje politiskt parti har.

undefined