Det var med stor förvåning som vi i Norran läste att hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Karin Lundström (S) så tydligt gick ut och deklarerade att öron-näsa-halsmottagningen i Skellefteå stänger för gott till sommaren (Norran 4/3 2016).
Något sådant beslut har inte tagits i hälso- och sjukvårdsnämnden och vi anser att det olyckligt att Socialdemokraterna redan nu låst sig vid en stängning.
Vad vi däremot beslutat om i nämnden är att dra ner stafettläkarkostnaderna med 30 procent som ett led i att minska nämndens underskott, som för 2015 låg på närmare 200 miljoner kronor. I det beslutet rymdes en neddragning av stafettläkare vid öron-näsa-halsmottagningen.
Vi är också överens om att för att kunna utnyttja landstingets resurser på bästa sätt, och korta köerna, som är bland de längsta i landet, så är det rimligt att västerbottningarna får vård där vi har resurser och kötiderna är som kortast.
I de flesta fall är köerna längst i Umeå, vilket kommer att medföra att många Umebor får åka till Skellefteå eller Lycksele för att få vård. I fallet med öron-näsa-halsmottagningen gällde det omvända.
Vi har i hälso- och sjukvårdsnämnden inte beslutat att öron-näsa-halsmottagningen i Skellefteå ska läggas ner. Innan ytterligare beslut tas i denna fråga måste vi kunna försäkra oss om att mottagningen i Umeå kan klara alla Skellefte- och Lyckselepatienter. Där finns det frågetecken som behöver rätas ut.
En annan oklar fråga är den framtida verksamheten. Vi är eniga i hälso- och sjukvårdsnämnden om att så snart vi lyckats rekrytera fler läkare ska mottagning för öron-näsa-hals åter ske i Skellefteå och Lycksele.
Är det då inte lite tidigt att gå ut med en tidsplan för en stängning av öron-näsa-halsmottagningen – innan det finns en tydlig plan för hur mottagning ska fungera i framtiden?
Att få ihop sjukvårdens ekvation, där vi ska hantera medborgarnas ökade behov och den snabba medicinska utvecklingen med en allt svagare ekonomi, är svårt.
Som opposition skulle det vara enklast att bara säga nej till alla de besparingar som majoriteten förslår.
Men det är inte ansvarsfullt. Vad vi däremot vill är att dessa svåra frågor hanteras med större omsorg och långsiktighet.
Daniel Öhgren(C)
förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden
Lena Riedl(M)
ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden
Anna-Karin Nilsson(M)
ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden
Maria Kristoffersson(C)
ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden
Thommy Bäckström(L)
ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden
Isac Öberg(M)
ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden
Kerstin Sjöström(C)
ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden
Birgitta Nordvall(KD)
ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden