Vårdsmuts är lika med livsfara

Debatt. Ungefär 700 patienter avlider varje år till följd av vårdskador.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2015-12-20 17:24
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av de viktigaste reformerna som alliansregeringen genomförde var Sveriges första samlade patientsäkerhetslag. Det övergripande målet var att främja ökad patientsäkerhet. Lagen innebär bland annat att alla vårdgivare, oavsett i offentlig eller annan regi, är skyldiga att bedriva ett systematiskt säkerhetsarbete.

När vårdhygien och städning brister är det problematiskt på flera sätt. Därför är det upprörande att få ta del av de brister som till exempel tidningen Expressen publicerat. Så får det inte gå till. Slarv med personlig hygien och dålig städning är förenad med livsfara.

Samtidigt tar vi på oss vår del av ansvaret. I en ny rapport (RiR 2015:12) menar Riksrevisionen att ”regeringens åtgärder inte har varit tillräckliga när det gäller att styra och följa upp de ansvariga myndigheternas arbete med att stödja vårdgivarna. Det borde ha stått klart att den ambitionshöjning som lagen innebar vad gäller landstingens ansvar förutsatte en lika genomtänkt satsning på tillsyn, normering och stöd.”

Vi moderater genomför en fortsatt förnyelse och utveckling av vår politik inom välfärden. Ett av de förslag som vi vill genomföra är att myndigheten Inspektionen för vård och omsorg ska ges ett ännu tydligare uppdrag och mer resurser, cirka 50 miljoner kronor per år, för att kunna utöva mer tillsyn och uppföljning av bland annat vården.

Patienter, brukare och anhöriga behöver ordning och reda i välfärden. Den är ingen marknad. Det är bland annat därför som Moderaterna på sin partistämma lade fast att det ska krävas en generell tillståndsplikt och likvärdiga krav för alla utförare inom hälso- och sjukvården. Det är kvalitet som är det avgörande.

Socialstyrelsen och Riksrevisionen menar vidare att en central punkt i ett system gällande patientsäkerhet handlar om att varje vårdgivare har etablerat en väl fungerande egenkontroll. Inom vården ska den innebära att det sker en systematisk uppföljning och utvärdering av den egna verksamheten. Därtill att den bedrivs enligt tydliga processer och rutiner. Så har uppenbarligen inte skett i de fall som till exempel tidningen Expressen redovisar.

I Sverige ska alla patienter, brukare och anhöriga kunna lita på att noggrann uppföljning och tillsyn genomförs dels av ansvarig myndighet, dels av den berörda vårdenheten. Det är hög tid att vänsterregeringen ägnar sin uppmärksamhet åt rätt saker i vården och omsorgen.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) visar i sin rapport ”Vårdrelaterade infektioner” att en av de viktigaste åtgärderna för att minimera, och helst helt undvika vårdinfektioner handlar om att städning alltid ska ses som en viktig del.

Ungefär 700 patienter avlider varje år till följd av vårdskador. Det är en förbättring sedan alliansregeringen införde patientsäkerhetslagen. Så sent som 2008 avled ungefär 3 000 patienter årligen av vårdskador.

Jag har i riksdagen ställt en tydlig fråga till sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S). Den borde inte vara speciellt komplicerad att ge ett tydligt och konkret svar på: Vilka omedelbara åtgärder avser ansvarigt statsråd att vidta för att komma tillrätta med dålig vårdhygien, såsom brister i städning, samt vilka nationella strategier för ökad patientsäkerhet vidtas, då underlåtenhet av det är förenad med livsfara?

Cecilia Widegren(M)

riksdagsledamot för Västra Götalands län

undefined