Under årtionden har vi i Sverige sparat genom att minska personaltätheten i förskolor och antalet platser på äldreboenden.
Nu börjar sprickorna i vår gemensamma välfärd bli tydliga. Om vi vill hindra den från att kollapsa är det hög tid att sluta spara och börja satsa.
Ingen av oss undkommer nedskärningarnas följder. Undersköterskor i äldreomsorgen kämpar varje dag med att få tiden att räcka till för de äldres behov. För många slutar den kampen med sjukskrivning.
Föräldrar vet att de allt större barngrupperna i förskolan gör att barnen får vistas i en högljudd och stressig miljö där personalen har svår att hinna se varje barn. Oron över vad som kan hända barnen gör småbarnsföräldrar med en redan stressig vardag än mer stressade.
I dag har vi den absurda situationen att samtidigt som en massa viktiga arbetsuppgifter i vården och omsorgen inte utförs så saknar en massa människor ett arbete. Det är orimligt. Alla tjänar på att välfärden fungerar och att fler får jobba.
De borgerliga partierna vill lösa arbetslösheten genom att sänka lönerna för dem som redan har en låg lön. Vi i vänstern vill i stället investera i människor och i vår gemensamma välfärd.
I budgetförhandlingarna med regeringen har Vänsterpartiet drivit igenom en storsatsning på fler anställda i välfärden. Sveriges kommuner och landsting kommer att få dela på 10 extra miljarder.
Det är också ett permanent stöd, inte någon tillfällig satsning. Det är den största permanenta höjningen av stödet till den svenska välfärden sedan början av 1990-talet. Tack vare dessa vänstermiljarder kan det nästa år anställas omkring 25 000 fler i välfärden. Lika många kan lämna arbetslösheten bakom sig.
Vänstermiljarderna kommer att höja kvaliteten för alla som använder sig av välfärdens tjänster, förbättra arbetsmiljön för dem som jobbar i välfärden och öka välfärdens möjligheter att klara de påfrestningar som en snabbt ökande befolkning innebär.
De tio vänstermiljarderna är också ett viktigt steg i en feministisk politik. Nästan en miljon kvinnor arbetar i välfärden och drabbas av stressen som uppstår när man är för få anställda. Vi vet också att det främst är kvinnor som får täcka upp i familjen när till exempel äldreomsorgen inte räcker till. Där gör vi skillnad.
En del av pengarna kommer från att vi fick igenom vårt krav på högre beskattning av bankerna. De gör enorma vinster samtidigt som det finns sjuka som borde få bättre vård och förskolebarn som borde få mindre barngrupper.
För Vänsterpartiet är det självklart att sådana orättvisor behöver rättas till och därför blir det nu bankskatt och vänstermiljarder. För det är ju ett sådant parti vi är. Vi har värderingarna om rättvisa och feminism. Och vi ser till att utifrån dem göra verklig förändring.
Vänsterpartiet värnar välfärden. När vi är med och bestämmer får fler chansen att bidra till att ge våra unga en trygg uppväxt och göra de äldres dagar ljusare.
För Norrbottens län tillförs redan 2017, på Vänsterpartiets initiativ, 63 miljoner kronor (62 898 685 kronor) till Norrbottens läns landsting och totalt för hela länet, inklusive alla kommuner, 275 miljoner kronor (275 032 761 kronor).
Pengar som ska gå till välfärden i Norrbotten.
Christina Snell Lumio