Våga se hedersförtrycket mot hbtq-personer

Debatt. Vi måste våga se det hedersförtryck som riktas mot hbtq-personer. Det betyder att vården, skolan och socialtjänsten behöver bli uppmärksamma på detta. Här har kommuner och landsting ett stort ansvar att ta.

Not Found2017-06-21 15:35
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frågor kring hedersförtryck och hedersvåld har fått stor uppmärksamhet i den svenska debatten.

Det är bra. För det här är företeelser som inte hör hemma i ett modernt samhälle, och som måste motarbetas.

Men vi måste också våga se det hedersförtryck som drabbar hbtq-personer.

Hbtq-personer är väldigt utsatta för hedersförtryck. Att vara homosexuell är i vissa kulturer bland det mest förbjudna.

De som jobbar med utsatta grupper, och möter utsatta människor kan vittna om att unga hbtq-personer har det väldigt tufft. Mer än vart femte samtal till RFSL:s brottsofferjour handlar om hedersförtryck mot hbtq-personer.

Vi har alla som samhälle ett ansvar att agera. Det är en fråga om liv eller död.

I Stockholmsregionen finns sedan något år tillbaka en organisation som hjälper personer som blivit utsatta för eller som riskerar att utsättas för hedersförtryck. Origo som den heter gör ett viktigt arbete. De ser och möter det våld och förtryck som riktas mot unga hbtq-personer.

Det är bra att Origo finns i Stockholmsregionen. Men det räcker inte. Vi menar att det behöver byggas upp liknande verksamheter över hela Sverige. För det här är inte ett fenomen som bara finns i våra största städer. Vi måste ha kunskap och beredskap för att kunna möta hedersförtryck var det än visar sig.

Vi vill därför se Origo-liknande verksamheter i alla län.

Vi måste också våga se det hedersförtryck som riktas mot hbtq-personer. Det betyder att vården, skolan och socialtjänsten behöver bli uppmärksamma på detta. Här har kommuner och landsting ett stort ansvar att ta.

Att ducka för hedersförtryck är att ge efter för krafter som inte borde ha någon plats i ett modernt samhälle.

Normer kan förändras. Ålderdomliga föreställningar om heder och manlighet kan bytas ut mot en positiv och inkluderande syn. Goda krafter har därför ett ansvar att ta frågan på stort allvar i alla sammanhang och i alla miljöer. Hbtq-rörelsen måste också bidra och våga vara närvarande.

Slutligen är det nödvändigt att se över påföljderna kring dessa brott. Vi behöver skarpare och kraftfullare reaktioner mot dem som begår hedersrelaterade brott. Hårdare straff behövs, och även de som ligger bakom brotten, inte bara gärningsmannen, behöver lagföras och straffas.

Fredrik Saweståhl förbundsordförande för Öppna Moderater (Moderaternas hbt-förbund) Jenny Edberg vice förbundsordförande för Öppna Moderater (Moderaternas hbt-förbund) Edith Escobar vice förbundsordförande för Öppna Moderater (Moderaternas hbt-förbund) 18541234