Utbildningen ska vara på högskolenivå

I dag har Sverige och 22 andra EU-länder högskoleutbildning för sjuksköterskor.

Not Found2013-01-11 21:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

EU-politiker i Tyskland arbetar för att få med sig andra EU-länder på att sjuksköterskeutbildningen ska bedrivas på gymnasienivå. De tyska sjuksköterskor som finns inom European Federation of Nurses vill däremot att utbildningen ska vara på högskolenivå eftersom detta garanterar en hög nivå på professionen, en bred kunskap inom omvårdnad och en legitimation som motsvarar vårt samhällsuppdrag.

I dag har Sverige och 22 andra EU-länder högskoleutbildning för sjuksköterskor som omfattar tre år, fyra år för specialistsjuksköterskor och 4,5 år för barnmorskor. Svenska sjuksköterskor och barnmorskor utför flera avancerade arbetsuppgifter som i andra länder utförs av läkare. Detta är både kostnadseffektivt, ger goda resultat och är patientsäkert.

Både sjuksköterskor och barnmorskor har behov av att kunna koppla ihop medicinsk kunskap med olika omvårdnadsåtgärder, men också tillgodogöra sig ny forskning och nya behandlingsmetoder så att vi även i framtiden ska få en god och patientsäker vård.

I Sverige finns cirka 70 professorer och 1 000 disputerade sjuksköterskor inom omvårdnad. Om man skulle godkänna en sjuksköterskeexamen på gymnasienivå eller som en yrkesutbildning skulle vägen inom universitet och högskolor stängas för oss.

I Sverige startar flera specialistutbildningar på mastersnivå för att ytterligare höja kompetensen på specialistsjuksköterskor så att vi ska kunna göra ännu fler avancerade arbetsuppgifter. Den nya som är aktuell startar i Umeå till hösten och den är viktig för oss i Västerbotten eftersom den inriktar sig mot glesbygdsvård där man arbetar både inom primärvård och akutsjukvård, cancervård och psykiatri.

Vi har inom landstingen haft cirka 70 procent specialistutbildade sjuksköterskor och är nu nere på mellan 40 och 50 procent vilket är för lågt och inom kommunerna är behovet av specialistsjuksköterskor fortfarande stort.

Eftersom alla sjuksköterskor och barnmorskor från andra länder med högskoleutbildning välkomnas som våra kollegor är det oerhört viktigt att våra utbildningar är avancerade akademiska yrken som också ska värderas rätt. Därför vore det förödande om Tyskland skulle få igenom sitt förslag när man ska rösta om detta inom EU. Vi inom Vårdförbundet hoppas nu för våra yrkeskårer, patienter, anhöriga och patientsäkerheten att det blir ett nej till förslaget i EU.

Lotta Hjelte-Löfgren

vice ordförande Vårdförbundet Västerbotten