Uppvärdera kvinnors val, för männens skull

Krönika. Om vi inte ger män fler valmöjligheter riskerar vi att möta många missnöjda män som sitter fast i en otäck och trång kostym; män som upplever att de inte har någonstans att ta vägen – vare sig yrkesmässigt eller privat.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2017-06-27 10:19
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det går dåligt för killar i skolan.

Varje år ombeds vi lärare att analysera varför flickor presterar bättre än pojkar.

Vi kan konstatera att killar generellt har svårare för att sitta stilla och lyssna och att de är mindre benägna att göra sina läxor. Varför är det så?

I artikeln ”Pojkarna hänger inte med när kvinnorna erövrar utbildningen” (DN 14/5 2017) skriver Lisa Boda om Emma Leijnes reportagebok ”Fördel kvinna”. Boken är full av nedslående siffror när det gäller pojkar och utbildning.

De eftergymnasiala utbildningarna fylls av tjejer. Många killar riskerar att hamna i arbetslöshet, medan tjejerna lämnar sina hemkommuner för att se världen. Männen stannar i det som en gång i tiden var framgångsrikt, men som nu bara är ensamt.

I många hundra år har det varit en lyckad strategi för män att definiera sig som icke-kvinnliga: starka i stället för svaga, självständiga i stället för beroende och rationella i stället för känsliga. I dag fortsätter samma patriarkala mönster, men med negativa konsekvenser för pojkarna.

Som Emma Leijnes skriver: ”Forskning visar att unga killar fastnar i en rävsax mellan traditionellt maskulina ideal och de ideal som premieras i skolan. Det har blivit en ’tjejgrej’ att vara framgångsrik i skolan – och då vill killar inte ha något med det att göra.”

Självklart ska vi fortsätta lyfta flickor i alla sammanhang. Deras arbete ska löna sig, deras idrottsliga insatser ska värderas likvärdigt med mäns och de ska inte behöva göra allt hemarbete i heterosexuella relationer.

Men vi måste också förebygga negativa trender för pojkar.

Som jag nämnde i inledningen lyckas killar sämre än tjejer i skolan.

Beror det på biologi?

Nej, det beror på samhällets syn på hur pojkar ska vara. Den oskrivna regeln gör gällande att det inte är coolt för killar att satsa på skolan.

För att komma åt problemet måste vi vidga mansnormen från det att pojkarna föds. Vi måste berömma pojkar som skriver med sin finaste handstil, lyfta fram killen som gläds åt kompisens framgång och ge oss den på att visa att en pojke kan vara på miljoner olika sätt.

Om vi inte ger män fler valmöjligheter riskerar vi att möta många missnöjda män som sitter fast i en otäck och trång kostym; män som upplever att de inte har någonstans att ta vägen – vare sig yrkesmässigt eller privat.

Låt oss därför uppvärdera allt det som kvinnor gör, inte minst för männens skull.

Idha Karlsson

ordförande för Feministiskt Initiativ i Skellefteå

Det beror på samhällets syn på hur pojkar ska vara, det är inte coolt för killar att satsa på skolan.

undefined