Krönika. Vi som tillhör den ”resande klassen” behöver alltså tänka om. För även om vi installerar solceller på våra hustak, och köper nya elbilar, så hjälper det inte om vi inte ändrar är vårt resande kors och tvärs över världen.
En studie från University of Sydney visar att turismens påverkan på klimatet är långt större än man tidigare trott.
Turismens samlade utsläpp av växthusgaser beräknas till ungefär åtta procent av de totala utsläppen, tre–fyra gånger högre än tidigare beräkningar. Samtidigt spås turismens tillväxttakt bli cirka fyra procent per år, högre än många andra sektorer.
Det är den välbärgade medelklassen, i de rika länderna, som reser mest. Lägger man till detta att medelklassen i stora och folkrika länder, som Kina och Indien, snabbt blir större, med ökande turism som följd, blir bilden bekymmersam.
Vi som tillhör den ”resande klassen” behöver alltså tänka om. För även om vi installerar solceller på våra hustak, och köper nya elbilar, så hjälper det inte om vi inte ändrar är vårt resande kors och tvärs över världen.
Världen behöver möten. Både för att våra ekonomier är beroende av dem och för att vi mår bra av impulser utifrån.
Många av oss har dessutom släkt och vänner spridda över världen.
”För även om vi sätter solceller på våra hustak så hjälper det inte om vi inte ändrar är vårt resande kors och tvärs över världen.”
Även om vi hoppas att Northvolt blir en framgångssaga, både för Skellefteå och för miljön, så tror jag inte att enbart tekniska framsteg kommer att lösa problemen med klimatet och hur vi i rask takt förbrukar jordens resurser.
Många i vår värld verkar ha en ”fundamentalistisk tro” på att tekniska framsteg ska befria oss från behovet av att ändra våra vanor. Men om alla på vår planet skulle förbruka energi och råvaror i samma takt som vi svenskar gör så skulle det behövas nästan fyra planeter till.
Visst kan jag bli irriterad över flygskatten, den som gör det dyrare för oss norrlänningar att resa. Utan Norrbotniabanan är tåget inte ett realistiskt alternativ. Sak samma gäller när bensinen och dieseln börjar kosta över 15 kronor per liter.
Visst är jag också sugen på att köpa nya saker. Men efter vårens utrensning i huset inser jag att vi behöver vara mer återhållsamma när det gäller nya inköp.
När vi nyligen fick vårt åttonde barnbarn slogs jag av tanken att många av dem förmodligen kommer att leva vid nästa sekelskifte. Frågan som då uppstod var: Vilket ansvar har jag för att den värld de ska leva i kommer att vara en bra värld?
En förvrängning av John F Kennedys berömda citat skulle bli: ”Fråga inte hur mycket du kan utnyttja jordens resurser, utan hur mycket du kan göra för att spara på dem.”
Att minska resandet är fullt möjligt. Många använder sig redan av videokonferenser i stället för dyra resor. Med lite eftertanke kan många av oss också minska bilresandet, och vi kan välja att göra en utlandsresa per år i stället för två.
I den begynnande valrörelsen verkar invandring och kriminalitet vara ödesfrågorna.
Vi borde i stället höja blicken och se de verkliga hoten mot vårt lands och vår världs framtid.
Hans Marklund
präst