Trump trumfar inte klimatet

Debatt. USA är inte hela världen och valet av Donald Trump till president har fått många ledare, både inom politiken och inom näringsliv, att slå fast att energiomställningen måste öka farten, inte tappa i tempo.

Not Found2017-02-08 13:22
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För en tid sedan installerades Donald Trump som USA:s 45:e president.

Det är dåligt för klimatet och för energiomställningen, men det finns ändå fem skäl att vara förhoppningsfull.

- Väljarna vill ställa om

51 procent av republikanerna vill att USA ska vara med i klimatavtalet från Paris, lika många vill att USA minskar sin klimatpåverkan – oavsett vad andra gör. 53 procent vill att näringslivet ska göra mer och 76 procent stödjer förnybar energi. Donald Trump kommer knappast att gå emot en så tydlig vilja i det egna partiet.

- Trumps regering öppnar för att inte lämna klimatavtalet

Medan Donald Trump kallat klimatavtalet för ett kinesiskt påhitt så ser hans utrikesminister Rex Tillerson, tidigare vd för Exxon, Parisavtalet som ”ett viktigt steg framåt av världens regeringar i att adressera klimatförändringarnas allvarliga risker” och stödjer en koldioxidskatt.

Att lämna Parisavtalet tar fyra år. Därför menar vissa att Trump i stället kommer att lämna hela FN:s klimatkonvention. Men den antogs enhälligt av kongressen under den republikanske presidenten George W Bush – så det skulle se mycket märkligt ut.

- Delstaternas självbestämmande

En delstat i USA har på många sätt mer makt än ett land i EU och där fortsätter arbetet för minskad klimatpåverkan och renare luft med oförminskad fart.

Världens sjätte största ekonomi, Kalifornien, med en miljölagstiftning som ofta trumfar EU:s, går i spetsen och kommer bland annat till den svenska Ekotransport-konferensen i april för att sprida och diskutera sitt arbete för renare bilar.

- Domstolar avgör

Stora delar av det klimatarbete Barack Obama fått beröm för har sitt ursprung i högsta domstolens beslut att klimatfrågan ingår i det skydd som medborgarna har rätt till, vilket i sin tur lett till krav på skärpt lagstiftning och tillämpning som världsledande Clean Air Act.

- Förnybart är lönsamt

Att kolkraftens andel av energimixen minskar i USA och globalt beror inte enbart på att den är smutsig och klimatvidrig utan också på att den är olönsam jämfört med renare källor som naturgas, vindkraft och solenergi. Denna verklighet kan Donald Trump bekämpa och fördröja, men inte i grunden förändra.

Men USA är inte hela världen och valet av Donald Trump till president har fått många ledare, både inom politiken och inom näringsliv, att slå fast att energiomställningen måste öka farten, inte tappa i tempo.

Mattias Goldmann vd för tankesmedjan Fores 18541236