Tonåringar går och lägger sig allt senare

Krönika. Ny forskning visar att dagens tonåringar har större problem med sömnen än tonåringarna på 1980-talet. Men här handlar det då inte så mycket om att ungdomarna har svårt att somna utan om att de går och lägger sig betydligt senare.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2017-03-31 11:52
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

God sömn är bra både för hälsan och för vardagslivet.

Risken att somna vid sammanträdet på jobbet eller lektionen i skolan blir lite mindre. Och du kan se en film även sent på kvällen utan korta ”sömnavbrott”.

Men vi är många som har eller har haft problem med sömnen och som alltför ofta inte känner sig utvilade på morgonen.

Tipsen om hur man botar, eller i alla fall minskar dessa sömnproblem är många och det forskas givetvis mycket om våra sömnvanor.

Nu senast läste jag i en forskarrapport att man inte ska oroa sig för sömnproblemen. Minskad oro ger bättre sömn.

Låter i och för sig troligt, men det är lättare sagt än gjort. Det är ju just oron eller irritationen som gör att många ligger vakna.

Ny forskning visar också att dagens tonåringar har större problem med sömnen än tonåringarna på 1980-talet. Men här handlar det då inte så mycket om att ungdomarna har svårt att somna utan om att de går och lägger sig betydligt senare.

1985 gick drygt en av tio 15-åringar och lade sig efter klockan 23 på vardagar. 2013 var de nära sex av tio.

– En jätteskillnad på lite mindre än 30 år. Det är överraskande hur snabbt förändringarna skett, säger psykologen och sömnforskaren Annika Norell Clarke.

En inte alltför vågad gissning är att den ökade tillgången till medier är en väsentlig orsak till utvecklingen. Som bekant finns ju numera nöjen och socialt umgänge att tillgå dygnet runt via datorer och mobiltelefoner.

Samtidigt vet ofta inte föräldrarna vad som sker inne på ungdomarnas rum.

Det verkar inte heller som om de sena läggtiderna kompenseras genom att sova längre, vilket på sätt och vis är bra.

Sömnforskare rekommenderar nämligen regelbundna uppstigningstider framför regelbundna läggtider.

Ett gott råd är att ställa klockan och gå upp lite tidigare. Sannolikheten ökar då också för att man blir trött och går och lägger sig i tid på kvällen.

Annika Norell Clarke och hennes kollegor tänker nu följa upp studien genom att undersöka kopplingen mellan ungdomars sömnvanor och psykisk ohälsa.

En 15-åring bör sova mellan åtta och tio timmar. Men 15 procent av dem sover ”riskabelt lite”. Och utvecklingen går alltså åt fel håll.

Bengt Enqvist

tidigare redaktionschef på Norran

Tipsen om hur man botar, eller i alla fall minskar dessa sömnproblem är många och det forskas givetvis mycket om våra sömnvanor.

undefined