Tjuvjakten på elefanter har nått nya rekordnivåer

Debatt. Inte ens skyddade områden går fria från den olagliga jakten. I Afrikas största viltreservat Selous i Tanzania har antalet elefanter sjunkit från 130 000 på 1970-talet till högst 15 000 i dag. 90 procent av elefanterna har försvunnit på bara 40 år.

Foto: Ben Curtis/AP Photo/TT

Foto: Ben Curtis/AP Photo/TT

Foto: Foto: Ben Curtis/AP Photo/TT

Not Found2017-06-29 13:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En ökad efterfrågan på elfenben har skapat en katastrofal situation för världens elefanter.

Många stora nationalparker och naturreservat i Afrika har blivit slagfält där tungt beväpnade tjuvjägare ostört kan härja i industriell skala.

Samtidigt visar en färsk undersökning från Sifo att fyra procent av svenska resenärer uppger att de har köpt elfenben. Enligt undersökningen säger sig två procent av resenärerna, som de senaste fem åren rest till Thailand, Afrika, Kina, Malaysia eller Vietnam, att de har köpt elfenben, som smycken, prydnadssaker, detaljer på antik möbel eller liknande. Ytterligare två procent säger att de har köpt elfenben för mer än fem år sedan.

Tjuvjakten på elefanter har nått nya rekordnivåer. Förra året dödades minst 20 000 elefanter i Afrika för sina betars skull.

Inte ens skyddade områden går fria från den olagliga jakten. I Afrikas största viltreservat Selous i Tanzania har antalet elefanter sjunkit från 130 000 på 1970-talet till högst 15 000 i dag. 90 procent av elefanterna har försvunnit på bara 40 år.

Selous som är en gigantisk vildmark borde vara trygg. Men för elefanterna har det blivit ett ”killing field”. Tjuvjägarna använder allt mer raffinerade metoder. Man använder ofta automatvapen, men i takt med att det finns fler parkvakter har de allt mer gått över till så kallade ”silent killers”.

Tjuvjägarna lägger ut beten med förgiftade frukter i områden där de vet att elefanterna rör sig. De sätter upp snaror och giftpreparerade spikbrädor på elefanternas vandringsleder. De förgiftar vattnet som elefanterna dricker med cyanid. Elefanterna blir till slut helt chanslösa.

Elfenbenet säljs ofta som smycken och vackra snidade elfenbensfigurer, främst i Asien, men även i Sverige och över resten av världen.

Att importera elfenben till Sverige och resten av EU utan speciellt tillstånd är straffbart. Faktum är att den som köper med sig elfenbenssouvenirer hem från semestern bidrar till att stödja kriminell verksamhet. En upptäckt leder till brottsutredning och straffet är minst böter.

Vi vill uppmana alla turister att aldrig köpa elfenben eller delar från elefanter i någon form för att vara på den säkra sidan

Om den illegala tjuvjakten fortsätter riskerar elefanterna att helt försvinna från stora områden. Efterfrågan på elfenben på marknaden måste minska.

WWF jobbar bland annat med att påverka regeringar och stötta parkvakter med bättre utrustning. Vår målsättning är att få ner tjuvjakten på noll.

Allan Carlson

Afrikaexpert på Världsnaturfonden WWF

Många stora nationalparker och naturreservat i Afrika har blivit slagfält där tungt beväpnade tjuvjägare ostört kan härja i industriell skala.

undefined
Foto: Ben Curtis/AP Photo/TT

Fakta om Sifo-undersökningen:

Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo på uppdrag av Världsnaturfonden WWF under perioden 28 april–8 maj 2017. Totalt intervjuades 3 940 svenskar mellan 18 och 79 år. Svaren baseras på svaren från dem som uppger att de har rest till Thailand, Afrika, Kina, Vietnam eller Malaysia under de senaste fem åren, totalt motsvarande 1 000 respondenter. Undersökningen gjordes på webben och resultatet baseras på ett slumpmässigt och riksrepresentativt urval.

Sifo-undersökningen i sin helhet:

http://www.wwf.se/press/pressrum/pressmeddelanden/1703837-massiv-tjuvjakt-pa-elefanter-anda-koper-svenskar-elfenben