Lite funderingar kring vad som sades och tänktes härom veckan på Tillväxtkontorets årsstämma. Vad påverkar företagsklimatet? Varför flytta till Skellefteå?
Befolkningstillväxt är nödvändig för att framöver ekonomiskt klara kvaliteten i omsorgen, i en vid bemärkelse, men också för att känna framtidstro.
Men hur åstadkommer vi detta, på kort sikt? Förenklat: att de företag som säljer varor och tjänster utanför kommungränsen säljer mer än vad de gör i dag. De måste vara minst lika effektiva och tjäna lika mycket pengar som andra, annars tappar de marknadsandelar och jobben blir färre.
Frågan om effektivitet och lönsamhet hänger i hög grad ihop med vad som händer på de enskilda arbetsplatserna. Kompetens och engagemang hos de anställda i kombination med bra ledningar och ständig utveckling av arbetsorganisation/produktionssystem är nödvändiga för att utveckla och stärka företagen.
Min slutsats: Vi saknar perspektivet att ta tillvara och utveckla personal och organisationen som delar av diskussonen om tillväxt i jobb och i befolkning. De anställdas roll för utveckling av produkter och affärsidéer är självklar.
Vi behöver nya företag och då är frågor som innovationer, affärsidéer, individers entreprenörskap och annat grund för framgång. Här kan vi fundera över hur anställda med idéer får stöd av sin arbetsgivare att gå vidare och eventuellt starta nya företag. Men också hur vi jobbar partsgemensamt i dessa frågor.
Företagsklimat är en komplex fråga. Borde handla om relation till såväl konkurrenter, leverantörer, högskolor, kommunen, myndigheter och infrastruktur, men misstänker att den alltför ofta mäter lokala politikers intresse av att konkurrensutsätta offentlig verksamhet. Vi fokuserar i för hög grad på rankinglistan. Jag tror att vi i stället, såväl utåt som inåt, ska uttrycka: ”Skellefteå är den bästa av kommuner att starta, driva och utveckla företag i”.
Varför flytta till Skellefteå? Vi behöver personer med hög kompetens inom många områden, ibland högskolekompetens, ibland annan speciell yrkeskompetens, för att klara av utveckling av företag och verksamheter, för att klara generationsskiften.
Jag tror att ett 35-årigt par med högskolebakgrund och barn som funderar vart de ska flytta tittar på kvalitén på förskolan och grundskolan, på musikskolan, på kultur- och fritidsverksamheten. Detta är frågor som i hög grad finansieras lokalt och som vi kan lyfta om vi vill. Sveriges bästa barn- och ungdomsstad är nog viktigare för tillväxten än rankingen när det gäller företagsklimat.
Per Lindbäck
ombudsman IF Metall