Det är mycket lediga dagar, skolavslutningar, bröllop och annat så här i maj och juni – och med det kommer helg- och storhandlandet.
För mig är det frustrerande att det inte bättre framgår i vilket land många matvaror producerats. Många tillsammans med mig vill ha korrekt och tydlig information om innehållet i och ursprunget för den mat vi handlar till familjen.
Allt fler konsumenter vill kunna välja mat utifrån etiska perspektiv som rör klimat, miljö, djurvälfärd och sociala hänsyn.
Det är därför viktigt att vi underlättar sådana val. En utveckling där kunskapen om var maten kommer ifrån ökar kommer dessutom att gynna svenska bönder som ofta ligger långt framme i arbetet med dessa etiska värden.
Det behövs en bättre märkning om varifrån maten kommer, så att vi kan välja alternativ som producerats under schyssta villkor. Vi har kommit en bit på rätt väg vad gäller nötkött och fisk, som nu omfattas av obligatorisk ursprungsmärkning. Men tyvärr gäller inte detsamma för särskilt många matvaror.
I de fall det överhuvud taget finns regler om ursprungsmärkning är den ofta frivillig. Sådan märkning ger otillräckliga garantier och riskerar leda till många olika märkningar som blir förvirrande när man står där i affären och ska välja middagsmat eller mjölksort.
Jag vill att ursprungsmärkning ska vara obligatorisk för flera matvaror, exempelvis kött i färdigrätter och mjölk. Det skulle gynna inte bara svenska konsumenter utan medborgarna i hela Europa.
Därför gläds jag åt att vi i Europaparlamentet nyligen återigen uppmanat EU-kommissionen att ta fram regler för obligatorisk ursprungsmärkning av produkter som kött i färdigmat och mjölk.
Men alla delar inte glädjen. Som vanligt har EU-moderaterna gjort allt för att motverka obligatorisk ursprungsmärkning och röstat nej till Europaparlamentets förslag. Det är inte första gången. Hästkött i lasagne och det faktum att en överväldigande majoritet av EU-medborgarna vill ha ursprungsmärkning verkar inte bekomma dem.
För Moderaterna väger konsumenters rätt till information om matens ursprung uppenbarligen lätt. Gunnar Hökmark (M) går till och med så långt att han anser att obligatorisk märkning av matens ursprungsland strider mot EU:s inre marknad.
Det är rent nonsens. Självklart ska vi konsumenter få så mycket information som möjligt och kunna göra medvetna val om maten vi stoppar i magen.
Inte heller djurskyddet platsar i Moderaternas syn på märkning av matvaror. I stället röstar de mot märkningssystem om djurskydd under uppfödning, transport och slakt. Det är tydligen dåligt att märka maten så att konsumenter kan välja etiskt schyssta produkter.
Återigen har givetvis Moderaterna helt fel. Svenska konsumenter bryr sig mycket om djurs välmående och i Sverige har vi en tradition av starkt djurskydd.
En undersökning gjord av LRF visar också att det allra viktigaste för svenska konsumenter vad gäller mjölkproduktion är att korna är friska och har det bra. En obligatorisk ursprungsmärkning skulle göra det enklare för konsumenter att välja mjölk som producerats i länder med högt djurskydd.
Jag kommer att fortsätta att driva på i Europaparlamentet för obligatorisk ursprungsmärkning av mjölk och andra matvaror. Vi är många i Europa som står upp för konsumenternas rätt att veta varifrån maten kommer och för att göra det enklare att välja mat som är producerad med schyssta villkor.
Tillsammans tar vi striden för medborgarnas intressen, mot bakåtsträvare.
Jytte Guteland(S)
europaparlamentariker
Den här debattartikeln är förkortad. Hela finns att läsa på norran.se under debatt.