Tankeförbud hindrar inte terror

Krönika. Vad skiljer en islamistisk terrorist i ett tidigt skede från en deckarförfattare som vill göra en trovärdig beskrivning av ett mord, eller en ambitiös kemistudent som vill lära sig mer om kemiska reaktioner i sprängmedel?

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Not Found2018-03-09 06:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Det förhöjda terrorhotet utgör ett nytt normalläge.

Den slutsatsen drar Säkerhetspolisen i sin årsbok för 2017.

Den främsta orsaken är att antalet individer i våldsbejakande extrema kretsar ökat från några hundra till flera tusen.

Den insikten har gjort avtryck även i politiken. Ungefär samtidigt som Säpo presenterade sin årsbok klubbade regeringen en lagrådsremiss om skärpta terrorlagar.

Mycket av innehållet är bra. Till exempel kriminaliseras deltagande i terrororganisationer, även om de handlingar som utgör deltagandet inte är olagliga. Det betyder att det i framtiden blir olagligt även att laga mat eller sköta logistiken för Islamiska staten.

Det blir också olagligt att rekrytera till och att göra affärer med terrororganisationer.

Men regeringen föreslår också att det ska bli olagligt med ”självstudier i terrorsyfte”, det vill säga att göra nätsökningar för att lära sig mer om exempelvis vapen eller sprängmedel. Det är en märklig tanke som verkar ha åkt med av bara farten när terrorlagarna skulle justeras.

Det är bra att regeringen vill ge Säpo fler verktyg och att fler handlingar med koppling till terror kriminaliseras.

För det första är det en sorts tankeförbud, där anskaffandet av laglig information ska ses som ett brott därför att syftet är fel.

Vad skiljer en islamistisk terrorist i ett tidigt skede från en deckarförfattare som vill göra en trovärdig beskrivning av ett mord, eller en ambitiös kemistudent som vill lära sig mer om kemiska reaktioner i sprängmedel?

Det finns också anledning att ifrågasätta om en sådan kriminalisering gör det lättare att agera mot en ensam terrorist, som justitieminister Morgan Johansson (S) påstår.

Dels är det svårt att se hur lagen ska upprätthållas utan massiv övervakning av svenskarnas internettrafik. Dels är det redan i dag svårt att få fällande domar i fall där handlingarna haft betydligt starkare koppling till terror än en googling.

Under 2016 friades en 25-åring som åtalats för att ha gjort en resa i terrorsyfte, trots att mannen själv sagt att han velat ansluta till Nusrafronten, en gren av al-Qaida.

Det är bra att regeringen vill ge Säpo fler verktyg och att fler handlingar med koppling till terror kriminaliseras.

Förbudet mot självstudier i terrorsyfte är dock symbolpolitik som riskerar att urholka våra grundläggande rättigheter på nätet.

Joakim Broman, ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Länkar:

https://www.dn.se/nyheter/politik/ensamma-terrorister-ska-stoppas-med-ny-lag/

http://www.sakerhetspolisen.se/download/18.43eb507e1617a765e5da4/1519282682810/Arsbok-2017.pdf