Ta den svenska försvarsförmågan på allvar

Debatt. Landets begränsade förberedelser bekräftas i broschyren. När Sverige står inför en kris är vi dåligt rustade för att kunna hjälpa och ta hand om av befolkningen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Not Found2018-07-28 10:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

För en tid sedan skickade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till alla hushåll i landet.

Många har säkert inte mer än hastigt skummat igenom den.

Men i tider av islamistisk terrorism, och ett alltmer aggressivt tonläge från andra länder, kan det vara värt att ta sig en mer noggrann titt.

Det är lätt att inbilla sig att man inte behöver ägna någon längre tid åt förberedelser eftersom Sverige inte ser ut att hamna i krig inom en snar framtid.

Faktum är dock att det räcker med några dagars strömavbrott för att värmen ska lägga av och matbutiker slå igen. När detta väl sker är det för sent att börja införskaffa livsmedel, vatten, elektronik och annat som krävs för att klara en kris.

Ansvaret för att det civila försvaret ska fungera ligger huvudsakligen på staten, samt kommuner och landsting. Problemet är dock att totalförsvaret under flera år har nedprioriterats av såväl borgerliga som socialdemokratiska regeringar. Man har nästintill betraktat landets försvarsförmåga som en budgetregulator.

Landets begränsade förberedelser bekräftas i broschyren. När Sverige står inför en kris är vi dåligt rustade för att kunna hjälpa och ta hand om av befolkningen.

Denna typ av kortsiktigt tänkande är direkt ansvarslöst, inte minst eftersom det tar betydligt längre tid att bygga upp något än vad det tar att avveckla det.

För att Sverige ska kunna klara av en eventuell kris måste vi bland annat kraftigt förbättra vår självförsörjning och återupprätta ett rikstäckande beredskapslager som ska räcka i åtminstone fem månader. Även skyddsrummen bör besiktigas och rustas upp.

Till skillnad från Fredrik Reinfeldt (M), Sveriges förre statsminister, ser Sverigedemokraterna inte den svenska försvars- och beredskapsförmågan som ett ”särintresse” utan som en grundläggande del av vad Sverige kan förvänta sig i tider av krig eller andra kriser.

Det är minst sagt på tiden att vi återigen börjar ta den svenska försvarsförmågan på allvar.

Roger Richtoff (SD), riksdagsledamot från Skåne län och försvarspolitisk talesperson

Markku Abrahamsson, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Skellefteå

Läs mer om