Sveriges Radio bevakar absolut Norrland, och resten av Sverige

Replik. Det är också viktigt att poängtera att det är alltför snävt att fokusera på riksnyheternas riksreportrar när man diskuterar hur vi rapporterar från norra Sverige. De är absolut en viktig del av vår bevakning, men de är inte allt.

Foto: Martin von Krogh/SvD/TT

Not Found2019-05-21 16:38
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Replik på Mikael Bengtssons ledare ”Norrland är också värt att bevaka” publicerad i Norran och på norran.se lördagen den 11 maj 2019.

Låt oss direkt slå fast; Norrland är absolut värt att bevaka. Där är vi på Sveriges Radio helt överens med Norrans ledarskribent.

Men vi behöver bemöta den text som publicerades på ledarsidan eftersom vi har betydligt fler reportrar på plats som bevakar norra Sverige än vad den aktuella ledaren antyder.

Det är också viktigt att poängtera att det är alltför snävt att fokusera på riksnyheternas riksreportrar när man diskuterar hur vi rapporterar från norra Sverige. De är absolut en viktig del av vår bevakning, men de är inte allt. Ett faktum som både Norran och tyvärr även Kulturnytt missar.

Men låt oss börja med de reportrar som är baserade i norra Sverige med uttalade riksuppdrag. Det finns faktafel i ledaren som måste rättas. Både Ekot och P3 nyheter har riksreportrar i Umeå och i Luleå. Grävredaktionen Kaliber har satsat på flera grävsatsningar i norr, bland annat i samarbete med P4 Norrbotten och P4 Jämtland.

Dessutom, och detta är extremt viktigt: De nyheter som våra lokala redaktioner, från norr till söder rapporterar, hörs i våra rikssändningar som Ekot och P1-morgon och just nu har vi närmare 190 medarbetare i område norr. Våra reportrar, oavsett om de sitter i Skellefteå, Luleå, Pajala, Sundsvall eller Umeå kan sitt eget område bäst och hittar nyheter av riksangelägenhet.

Ett exempel nyligen är den granskning som Ulla Öhman på P4 Västernorrland gjorde om felplacerade barn i särskolan, ett avslöjande som vann en Guldspade. Dessutom produceras och sänds bland annat flera av riksprogrammen i både P1 och P3 från norra Sverige, och minoritetsspråksredaktionerna för samiska och meänkieli producerar också program som sänds över hela landet.

Så visst bevakar vi både Norrland och andra delar av Sverige, och det ska vi fortsätta att göra.

Michael Österlund, chef för innehållsproduktionen Sveriges Radio

Anna-Sofia Wirén, områdeschef Norr Sveriges Radio

Svar direkt: Det är bra att vi är överens om att Norrland är värt att bevaka. Däremot är vi inte överens om hur det ska göras på bästa möjliga sätt. Men det går att leva med.

Nej, jag har inte missat att Sveriges Radio har lokala reportrar som gör inslag till rikssändningarna.

Men en lokal reporter som ger sig iväg på ett jobb bär med sig ett lokalt perspektiv, det ska hen göra. Om sedan nyheten är tillräckligt bra kanske den hamnar i någon rikssändning. En riksreporter har andra perspektiv än det strikt lokala i sin nyhetsrapportering. Båda perspektiven är nödvändiga för att skapa en rättvisande bild av norra Sverige.

Det här är oerhört viktiga frågor att diskutera och debattera. Vi pratar alldeles för lite journalistik på dagens slimmade redaktioner.

Jag lovar er en sak: Vill du diskutera journalistik står Norrans debattsida till ert förfogande.

Slutligen vill jag tacka för att ni rättade till faktafelen. Nu har jag noterat att Sveriges Radio har riksreportrar i Luleå. Det kommer jag inte att glömma.

Mikael Bengtsson, politisk redaktör på Norran

Norrland är också värt att bevakaSVT satsar visst på de lokala perspektiven