Sverigedemokraternas politik främjar inte utvecklingen av äldreomsorgen

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Not Found2018-07-12 10:50
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Replik på Sverigedemokraternas debattartikel ”Svenska språket är viktigt för vårdkvaliteten” publicerad i Norran måndagen den 9 juli 2018.

Vi bör alltid sträva efter att uppnå ett inkluderande samhälle där alla människor känner sig välkomna och accepterade. Sverigedemokraternas politik är dock snarare icke-inkluderande och uppmuntrar till ett samhälle där människor delas in i vi och dem.

Inte nog med det, författaren har i sin insändare inte tagit hänsyn till vad som faktiskt gynnar Skellefteå som kommun och dess invånare.

Skellefteå kommun är, likt många andra kommuner i Sverige, i behov av personal inom bland annat äldreomsorgen, stöd och service och familjeomsorgen. Flertalet rapporter från statliga och oberoende institutioner har under de senaste åren visat att Sverige och den svenska välfärden gynnats av invandringen.

Tillräcklig kompetens för anställning inom viktiga välfärdstjänster, såväl inom den offentliga som den privata välfärden, hade nämligen varit svår att hitta om inte invandringen till Sverige varit ett faktum. Enligt min uppfattning saknas det därmed fakta som understödjer resonemanget i insändaren, något som dessvärre kännetecknar Sverigedemokraternas politik som istället drivs av misstro och populism.

Före en person erhåller anställning inom Skellefteå kommun får personen ifråga genomgå en rekryteringsprocess, vanligtvis bestående av en anställningsintervju med en eller flera professionella HR-specialister och/eller andra anställda inom verksamheten.

Ett sådant anställningsförfarande får även sägas vara praxis vid rekrytering inom näringslivet. Ingen person anställs således utan de kunskaper i svenska som krävs för att kunna utföra sitt arbete på ett bra sätt. Socialnämnden har fattat beslutet att slopa kravet på svenska B för anställningar inom äldreomsorgen då det visade sig att arbetsgivarna gick miste om värdefull kompetens i konkurrensen med andra kommuner.

Kravet på svenska B påverkade inte bara invandrare negativt utan även personer med svenska som modersmål. Den svenska som lärs ut i kursen svenska A anses dessutom, av många av de verksamma inom vården, tillräckligt för att utföra arbetet och denna hållning stöds även av facket och arbetsgivarna.

Under min tid i socialnämnden i Skellefteå kommun har jag aldrig fått höra att det uppstått problem på arbetsplatsen med anledning av språkkompetensen hos anställda undersköterskor.

Min uppfattning är snarare att personalen inom äldreomsorgen är positiva till de förändringar som skett och att kompetensen hos dessa människor tillvaratas.

De inser nämligen, till skillnad från Sverigedemokraterna, att vi behöver alla händer vi kan få för att klara av att möta de behov och utmaningar som framtidens äldreomsorg står inför. Sverigedemokraternas förslag att höja språkkraven innebär enligt min åsikt ett hinder mot att människor som inte har svenska som modersmål kommer in på arbetsmarknaden och på så sätt bidrar till den svenska välfärden.

Därutöver har Sverigedemokraterna, i sin budgetmotion, föreslagit en minskning av kommunernas och landstingens medel med 53 miljarder kronor och partiet säger även ja till vinster i välfärden.

Enligt min mening för Sverigedemokraterna inte en politik som främjar utvecklingen av äldreomsorgen, snarare tvärtom.

Äldreomsorgen anställer hundratals personer varje år och Skellefteå kommun måste som arbetsgivare sträva efter att tillvarata samtliga invånares kompetens. Socialdemokraterna i Skellefteå värnar om allas lika rätt, inte minst när det gäller rätten till arbete.

Genom konkret agerande har vi sett till att en god och välfungerande äldreomsorg finns i kommunen idag. Samtidigt är vi medvetna om att kommunens äldreomsorg kan utvecklas och förbättras ytterligare i framtiden.

Under den kommande mandatperioden vill Socialdemokraterna därför satsa mer pengar på äldreomsorgen och då särskilt på rekrytering av ytterligare personal inom äldreomsorgen.

Iosif Karambotis, kommunfullmäktigeledamot och ledamot i socialnämnden

Svenska språket är viktigt för vårdkvalitetenNej SD, litteraturvetenskap behövs inte för att jobba i äldreomsorgen
Läs mer om