Rasism är ett besvärligt ord, hårt, nästan lite vulgärt.
Därför försöker många hitta bildade omskrivningar, eller inleder med frasen ”Jag är inte rasist, men …”, för att sedan uttrycka en rasistisk åsikt.
Främlingsfientlighet handlar om psykologi, ofta om en rädsla för det okända. Rasism däremot är ”ett politiskt projekt som fientligt pekar ut en eller flera grupper människor som ett oföränderligt kollektiv som försöker nå inflytande och påverka ett givet samhälle i sin riktning” (ur ”Älskade fascism” av Henrik Arnstad). Dessa grupper beskrivs ha egenskaper som inte är önskvärda i ”vårt” land.
Alla vi har hört förfärliga berättelser om nazisternas förföljelser av judar, oliktänkande och minoriteter under andra världskriget. Vi har sett bilderna på förövarna, de människor som utsatte andra människor för de grymmaste hemskheter. Vi har sagt att det aldrig får hända igen.
Likafullt ser vi hur rasister återigen har lyckats tänja på gränserna om vad som är accepterat i Sverige genom piska upp en stämning om att vi står inför en sorts undergång. Flyktinganläggningar brinner på samma sätt som på 1990-talet då Ny demokrati spred sitt budskap. På 1990-talet sköt Lasermannen ihjäl invandrare. 2015 går en man till en skola, väljer ut sina offer och dödar människor för att de ser ut att komma från ett annat land.
Det som hänt under de senaste veckorna handlar inte om enstaka personer som agerar på eget bevåg. Det är riktade attacker mot människor som ser ut att vara födda utanför Sverige. Detta politiska våld syftar till att vi ska bli rädda, tystna och ge upp.
Sverige är ett litet land. Men i en värld som alltmer växer samman vill vi vara en nation som man lyssnar på. Men det är hög tid att ställa sig frågan om vilka som kommer respektera Sverige om detta fortsätter.
Skellefteå har människor som vill, kan och vågar. Dagligen görs stora insatser för integrationen i kommunens verksamhet, inte minst inom skolan, fritids- och kulturverksamheterna.
Bemannade mötesplatser är under utveckling på tre platser i kommunen. Där finns möjlighet att knyta kontakter mellan människor på orten.
Skellefteå-Norsjö integrationsråd har inlett sitt arbete. Det finns ett etablerat samarbete med civilsamhället, viktigt för att integration ska påbörjas direkt vid ankomsten till Skellefteå.
När vi kan erbjuda ett värdigt mottagande, ingångar i samhällsgemenskapen, i arbetslivet, vänskap och stöd kommer förhoppningsvis många av de människor som kommer till kommunen under asyltiden också välja att bo och arbeta här och på så sätt bidra med värdefull kompetens och erfarenhet.
Vi står inför stora utmaningar som samtidigt ger möjligheter. Vi behöver prata om solidaritet och människovärde, men också ta kampen mot alla former av vardagsrasism för att visa att kärlek överträffar rädsla och hat.
Monica Widman Lundmark(S)
kommunalråd Skellefteå kommun och ordförande i Integrationsrådet
Katarina Köhler(S)
ordförande Skellefteå arbetarekommun
Daniel Ådin(S)
vice ordförande Skellefteå arbetarekommun
Vi behöver prata om solidaritet och människovärde, men också ta kampen mot alla former av vardagsrasism för att visa att kärlek överträffar rädsla och hat.