Jordbruksverket publicerade för en tid sedan en rapport där man bland annat föreslog att Sverige borde införa en köttskatt för att motverka den klimatpåverkan som uppstår i samband med att svenskar konsumerar allt mer kött. Det är bra och lovvärt att Jordbruksverket engagerar sig i klimatfrågan, men en köttskatt är helt fel väg att gå. Här vill vi mana till rim och reson och i stället lyfta de stora fördelar för miljön som skulle uppstå om svenskarna i större utsträckning valde att konsumera svenskt kött.
Förslag om köttskatt är inget nytt. Frågan har figurerat i ett antal år som idé på hur man ska kunna komma tillrätta med de utmaningar på miljöområdet som finns och som är kopplade till vår ökade köttkonsumtion. Det är visserligen sant att konsumtionen av kött har ökat i Sverige de senaste 20 åren. Men nästan hela den ökningen kommer från importerat kött, ofta från länder utanför EU.
Ska frågan om en köttskatt upp på bordet vill vi därför trycka på att det måste till som en global åtgärd. En skatt på svensk eller EU-nivå, på det sätt som Jordbruksverkets rapportörer föreslår, skulle endast bidra till att ytterligare försämra de svenska böndernas konkurrenssituation, utan att klimatet för den sakens skull skulle kunna hämta in några vinster i form av ett bättre klimat.
Sveriges Djurbönder är de första att instämma i att det är viktigt med ett aktivt och ambitiöst miljö- och hållbarhetsarbete, men vill understryka att det bör göras på ett sätt som inte slår undan benen för det svenska lantbruket. De mervärden som finns kopplade till en ökad konsumtion av svenskt kött är nämligen många. Det handlar om bevarandet av ett levande svenskt kulturlandskap, att den goda svenska djurhållningen fortsatt kan vara en inspirationskälla för andra länder och även direkta miljövärden kopplade till biologisk mångfald i betesmarker och öppet landskap i skogsbygder. Livsmedelsproduktionen är dessutom viktig för sysselsättning och tillväxt på landsbygden. Ett konkurrenskraftigt och i alla bemärkelser hållbart lantbruk är därmed en förutsättning för att hela Sverige ska leva.
Vi vill därför uppmana alla att med gott samvete välja svenskt nästa gång du handlar – och Jordbruksverket att söka lösningar på våra klimatutmaningar som även ger upphov till en fortsatt svensk hållbar och djurvänlig köttproduktion samt en levande landsbygd. Då är vi alla vinnare.
Marika Wärff
vd Sveriges Djurbönder